Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - röportaj / Konuk: Jessica Préalpato

Dünyanın en iyi pasta şefi: Jessica Préalpato

Jessica Préalpato, Fransa’nın güneybatısı Mont de Marsan’da dünyaya geldi. Mutfaktaki becerisini gün geçtikçe yukarılara taşıyan başarılı şefin ailesi de gurme sayılabilecek bir donanıma sahip. Fransız gastronomisinin mihenk taşlarından Alain Ducasse ile çalışan Préalpato, geçtiğimiz günlerde kendini pastacılıkta bir kez daha kanıtladı. Deneyimli şef, The World’s 50 Best Restaurants 2019’da “Dünyanın En İyi Pasta Şefi” seçildi.

Babası ve erkek kardeşi fırıncılıkla uğraşan Jessica Préalpato’nun erkek kardeşi de diğer aile üyeleri gibi kendi restoranın başında mutfağa hevesli bir şefti. Préalpato ise o zamanlar Bask Bölgesi’nin en güzel yerinde öğrencilik yıllarını yaşıyordu. Başarılı pasta şefi çalışmalarını bizlerle paylaşarak, “Mutfakta ilk çalışmalarımı Philippe Labbé (La Chèvre d’Or, Eze), Philippe Etchesbest (Hostellerie de Plaisance, Saint-Emillion) ve Philippe Ibarboure (La table des frères Ibarboure, Bidart) gibi yıldız şeflerle yaptığım için çok şanslıyım. Daha sonra Paris’e gittim ve orada Frédéric Vardon ile tanıştım, kendisi bana pastacılık hakkında çok şey öğretti. Fransız ürünlerinin değerini de Vardon sayesinde öğrendim. Kendisi takdire şayan ve şefkatli biri. Öte yandan pasta becerilerimi geliştirmek istiyordum ve Frédéric Vardon beni Alain Ducasse ile tanıtıştırdı ve işte bu tanışma ile beraber doğallığı keşfettim” diyor.

Jessica Préalpato için mutfağın anlamı cömertlik ve paylaşım

Jessica Préalpato için mutfağın anlamı cömertlik ve paylaşım. Paylaşım demişken yine öğrencilik yıllarına dönen ünlü pasta şefi bizimle o yıllara ait bir anısını aktararak, “Örneğin öğrencilik zamanımda Bask Bölgesi’nde, elma şarabı evlerinde ve büyük ahşap masalarda yemek yiyor sonrasında dostça bulaşıkları paylaşıyorduk” diyor ve kendisi için mutfakta bir diğer önemli noktanın da doğru mevsimde doğru ürünleri kullanmak olduğunu dile getiriyor.“Frédéric Vardon ve Alain Ducasse ile yolum kesişti”Alain Ducasse au Plaza Athénée Restaurant’ta Fransız duayen şef Alain Ducasse ile çalışan pasta şefinde merak ettiğimiz bir başka husus da “neden patisserie”yi seçtiği oluyor. Préalpato, ilk başlarda tek isteğinin mutfakta çalışmak olduğunu söylüyor. “Daha sonra patisserie ile bir şekilde yollarımız kesişti” diyen Préalpato, “En ilham verici şeflerle Frédéric Vardon ve Alain Ducasse ile yolum kesişti ve büyüleyici pasta dünyasını keşfettim. Bana pastacılık konusunda ilham verdiler ve bu alanda gelişmeme yardımcı oldular” ifadelerini kullanıyor. Jessica Préalpato, ürün seçiminde çok titiz. Yaratıcılığının ürünlerden kaynaklandığını belirtiyor ve “Özellikle ısırgan otu, su teresi ve köknar gibi nadiren kullanılan ürünlerden ilham alıyorum” diyor.

“Dünyanın En İyi Pasta Şefi ödülüne layık görüldüğüm için gururluyum”

Ünlü şef, geçtiğimiz günlerde The World’s 50 Best Restaurants 2019’da “Dünyanın En İyi Pasta Şefi” seçildi. Ödülün kendisi için sürpriz olduğunu dile getiren Jessica Préalpato, “Bu unvanı alacağımı hayal etmemiştim. Hiç beklemediğim bir ödül oldu benim için. ‘Dünyanın En İyi Pasta Şefi’ ödülüne layık görüldüğüm için hem gururlu hem de çok mutluyum” açıklamalarında bulunuyor. 

“Kış meyveleri ile hazırladığım tatlım çok beğeniliyor”

Jessica Préalpato, Alain Ducasse au Plaza Athénée Restaurant’ta Fransız pastacılığının en özel örneklerini sunuyor. Restorandaki imza lezzetlerine de değinen Préalpato, “Kış meyveleri ile hazırladığım tatlım çok beğeniliyor. Trabzon hurması, kuşburnu, likör ve mayhaw’dan oluşuyor. Daha önce hiç kullanmadığım meyvelerden yaptığım bu lezzet restorandaki ilk yaratıcılığım olmuştu” açıklamalarında bulunuyor. 

“Kendimi diğer pasta şefleriyle kıyaslamıyorum”

Son olarak Alain Ducasse ile doğallığı geliştirmeye devam edeceğini belirten Jessica Préalpato, sözlerini şöyle noktalıyor: “Kendimi diğer pasta şefleriyle kıyaslamıyorum. Pastalarım, restorana uyumlu. Misafirlerimizin Alain Ducasse au Plaza Athénée Restaurant’ta aradığı tadı bulmasından dolayı çok memnunum.”

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.