Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - makale / Eklenme Tarihi: 14.01.2008

EV KOKULARI

Maria Ekmekçioğlu
Ev kokuları 2008 yılını keyifle karşıladık. Çikolata kadar tatlı, elma kadar sağlıklı, nar gibi bereketli, krem şanti - çilek kadar tutkulu geçsin diliyorum herkese. KOKU: koku alma duyusuyla hissedilen, genelde çok küçük konsantrasyonlarda havada çözülmüş olarak bulunan kimyasal maddelerden herbiridir. Gözlerimizin arasının hemen altında, burun kanallarımızın üst tarafında birer koku bölgesi bulunur. Bunların her biri 2.5 cm 2 yer kaplar ve mukus salgısıyla çepeçevre sarilidir. Mukus yapışkan bir sıvıdır; "Bowman bezi" tarafından salgılanır. Koku bölgesini kaplayan mukus tabakası yaklaşık 0.06 mm kalınlığındadır. Eğer mukus kalınlığı biraz daha fazla olsaydı, koku alma kapasitemiz oldukça düşecekti. Nezle olduğunuz zamanlarda koku duyarlılığınızın azalmasının nedeni mukus üretimindeki artıştır. Söz konusu kalınlık daha az olsaydı; vücudun savunma sistemi zayıflayacak ve mukus tabakanın içindeki koku tüycükleri kolaylıkla tahrip olacaktı.

Yazının bu bölümü kokunun ansiklopedik açıklamalarıydı bizim konumuz nostaljiye dayanıyor. Eski yıllarda siz hatırlarmısınız bilmem, ben o kukulu hatıraları asla beynimden silemedim. Yılbaşı veya Bayram günlerinde pişen ev yemek ve tatlıların kokusu pencerelerden tüm mahalleye yayılırdı. Börekler, çörekler, çikolatalı kekler, kuzu dolmaları, sarmalar, sufleler nasıl da mis gibi kokarlardı. Annelerimiz yapıyor diye mi yoksa nostaljiden dolayımı o lezzetleri bu günlerde bulmak ne kadar zor oluyor. Fırında pişen patatesli tavuğun kokusu küçüklüğümün Pazar günlerinin adetiydi. Ve sıcacık mis gibi kokan bol limonlu tavuk çorbası. Annelerin çay günlerindeki hazırlıklarını kim unutabilir ki?
Büfelerde saklanan tatlıları, boylar yetişmediği için sandalyelere çıkıp düşmeleri, tatlılar yok olduktan sonra atılan tokatları. O zaman acıdan gözyaşı dökerdik, şimdi nostaljiden dolayı gözyaşı döküyoruz.
Ev kokuları arasında çekmecelere yerleştirilen çingenelerden alınmış levanta torbalarını hatırlarmısınız?
Ev temizliğinde kullanılan Arap sabununun kokusuna ne desiniz? Kurban bayramlarında pişen kavurmanın, paskalya yortusunda pişen çöreklerin kokuları nerde…..? Sabah uyandığımızda annemizin mutfağından yayılan ekmek tereyağ kokusu veya babamızın hazırladığı mangalın kokusunu bizlerde çocuklarımıza yaşatmalıyız. Ev kokulu adetlerin devam etmesi hepimizin ellinde.




Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.