Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - makale / Eklenme Tarihi: 06.06.2017

10 liranın altında 10 gastronomik lezzet

Mutfak Şefi ve Yemek Araştırmacısı Ömür Akkor
Sürekli yemek yemek için seyahat ediyorum.  Hem de hiç durmadan… Elimde bir bilet bir de lokanta yahut yiyecekler listesi her daim bulunur. Bu yazımda sizlere 10 TL’nin altında yiyebileceğiniz 10 olağanüstü yemek önermek istiyorum. Bırakın o eldeki listeleri ya da kitapları, Michelin rehberini de itin bir tarafa… Onların hiç birinde bulamayacağız en lezzetli ve en ucuz ama yediğinizde sizi uçuracak 10 yemek, bir de bonuslar var.
Beni bilirsiniz… Sürekli yemek yemek için seyahat ediyorum.  Hem de hiç durmadan… Elimde bir bilet bir de lokanta yahut yiyecekler listesi her daim bulunur.  Şimdiye kadar gezdiğim 30’un üzerinde ülkede birbirinden farklı, bazen Michelin yıldızlı yemekler, bazen sadece öneri listesinde bazen de alelade ayaküstü bir şeyler yedim durdum. Ama yemek konusunda bizim Türkiye bambaşka onu söyleyeyim.






Bu yazımda sizlere 10 TL’nin altında yiyebileceğiniz 10 olağanüstü yemek önermek istiyorum. Bırakın o eldeki listeleri ya da kitapları, Michelin rehberini de itin bir tarafa… Onların hiç birinde bulamayacağız en lezzetli ve en ucuz ama yediğinizde sizi uçuracak 10  yemek, bir de bonuslar var. Bu arada Michelin listesinde 3 yıldızlı restoranlar için bir ibare bulunur; “Bu restoranın olduğu ülkeye seyahat edin” yani o ülkeye sadece bu lokanta için gidin diyor.  Tabi benim listemin de bundan aşağı kalır yanı yok. Kalkın gidin Antep, Konya, Hatay, Samsun, Gümüşhane’ye… Hem yiyip hem de biraz memleketimizi gezin. 
Listede özellikle bir sıralama yok belirtmek isterim.

Yağ Somunu / Pideci Hasan Şendağlı

Dünyada yediğim en iyi hamur işi, tek kelime ile inanılmaz! Yazıyı yazdığım hafta Napoli’de dünyanın en iyi pizzasını yapan dükkândaydım. Hemen ardından da Konya’da bizim fırına geldim. Sorbillo’nun ustası gelse ağlayarak geri Napoli’ye döner… Konya’ya sadece bu pideyi yemeye gelin! Küflü Konya peyniri, Konya tereyağı büyük bir ustalıkla hazırlanmış hamurun arasında fırına,  üzerinde susam ve haşhaş eklenmiş. Haşhaş ise inanılmaz bir tat bırakıyor damakta.
Fiyat: 5 TL.
Adres: Kadınlar pazarı yanı / KONYA

Şaşakaldım Köftecisi / Bursa

Yıllardır el arabasında köfte yerim ama ne bu kadar esnafını ne de inovatif olanını görmedim. Aşçı, yek pare hazırladığı köfteyi ızgaraya koyarken diğer yanda da domatesi, biberi, domates sosunu ve tereyağını ocağın kenarına koyuyor. Köftenin yağı ile ekmeği kızartırken tüm malzeme pişince önce ekmeğin arasına köfteyi tavada erittiği tereyağına batırarak yerleştiriyor. Sonra üzerine domates sosu ekliyor ve üzerine kızaran sebzeler ve en üstte de kızarmış Bursa tereyağını ekliyor. Gerçekten o bir şehir efsanesi. Cevat abiye mutlaka selamımı iletin, faydasını göreceksiniz.
Fiyat: 10 TL.
Adres: Vişne Caddesi Garanti Bankası arkasında kime sorsanız gösterirler.

Ciğer Kavurma Dürüm / Köşk Ciğer Salonu

Siz de benim gibi ciğere doyamıyorsanız, özellikle sabahları ama öğlende enfes bir ciğer kavurmayla kendinize ziyafet çekebilirsiniz. Soğan, kırmızı biber ve kuyruk yağıyla kavrulan ciğer, pide arasına servis ediliyor. Tezgahta da bolca yeşillik, limon ve baharat bulunuyor. Siz de arasından seçip afiyetle yiyorsunuz. Ben bol yeşil nane, maydanoz, soğan, limon, kimyon ve pul biber ekliyorum ve afiyetle yiyorum.
Fiyat: Tam ekmek 6 TL.  yarım ekmek 3 TL.

Siron / Özdenoğlu Konağı

Aslında ilk defa Bursa’ya gelen Artvinlilerden yediğim, daha sonra gittiğim Doğu Karadeniz seyahatinde ise hem Artvin’de hem de Gümüşhane’de rastladığım efsane bir lezzet ‘Siron’. Yufka ekmekler sarılıp doğranıyor. Üzerinde et ya da tavuk suyu, yoğurt ve tereyağı var.  Kıymalı, tavuklu ve tatlı olmak üzere birçok çeşidi bulunuyor. Siron’u evde de yapabilirsiniz ama benim tavsiyem gidip yerinde yemeniz olur.
Fiyat: 10 TL.
Adres: Karşıyaka, Vadi Sok No:1, 29000 Merkez/Gümüşhane

Humus / Çayırcı Bakla Humus Dükkânı

İster bakladan, ister nohuttan bol tahinli humus, yanında da turşu ve ekmek bedava…
Geceden carraya (kulplu bakır kazan) konan nohut ya da bakla hamama yollanıyor. Hamamın külhanında (suyunun ısıtıldığı yer) geceden sabaha pişen malzemeler siz sipariş verdiğinizde tavanda dövülerek taze olarak yapılıp servis ediliyor.
Fiyat: 4 TL.
Adres: Eski Sanayi 5. Cadde / Hatay

Nohut Dürümü /  Adil Usta

Biz Antepliler sabah kahvaltıda tırnak pide arasına kemik suyunda haşlanmış nohut, üzerine soğan piyazını çok severiz. Bir de bunun üstüne limon sıktınız mı her şey tamamdır. Fiyatı ile dudak uçuklatan nohut dürümü bence bir öğünde alabileceğiz maksimum lezzet, minimum fiyat eşleşmesinin en gastronomik örneği.
Fiyat: 3.25 TL.
Adres: Yıkılan Eski Pazar Yeri (Şehitler Caddesi) Ağa Cami Arkası / Gaziantep (mutlaka bu şubeye gidin)

Tahinli Kadayıf / Ağaçaltı Kebapçısı

4 Türk Lirası’nın alabileceği en iyi tatlı değil sadece yediğim en iyi tatlılar arasında tahinli kadayıf… Kayseri’ye bunu yemek için mutlaka gidin. Özellikle Tarsus tahininin kadayıfa etkisi hususuna da değinmeden geçemeyeceğim. Harikulade!
Fiyat: 4TL.
Adres: Oto Sanayi Sitesi / Kayseri

Ağaçaltı Tatlıcısı / Adana

54 yıldır aynı ağacın altında aynı tatlıyı yani halka tatlısını satıyor bu mekân. Bu konuda Türkiye’de bir benzeri olacağını düşünmüyorum. Ayrıca şimdiye kadar da rastlamadım. Tepside sıcak sıcak geliyor tatlılar. Denk gelirseniz sıcağını yemenizi tavsiye ederim ya da sıcak çıkmasını bekleyin hiç pişman olmayacaksınız!
Fiyat: 2 TL.
Adres: Karataş Yolu / Adana

Tahinli Piyaz / Antalya

Açıkçası Antalya’ya gidenlerin mutlaka yemeden dönmemesi gereken bir yemek tahinli piyaz. Bu kadar sevmemin sebebi ise tahin… Bana kalırsa bu piyaz tahin sevmeyene bile tahini sevdirir. Antalya’da ise tahinli piyazda en meşhurları Sami, Ahmet ve Aksu… Ama dediğim gibi her yerde ayrı lezzetli.

Kıymalı Tost / Yeşilova - Burdur

Salda Gölü’nün kenarında Yeşilova’ya özgü bir lezzet olan kıymalı tost, özellikle yanında da zafer gazozu ile gerçekten mükemmel oluyor.  Bence Türk mutfağının en başarılı yemeklerinden biri kıymalı tost ise tost çeşitleri arasında da benim en sevdiğim tost olabilir. Birkaç büfede bulacağınız tostu siz de benim gibi birkaç farklı yerde tadabilirsiniz.

Bonus

Sıkma / Adana - Tarsus- Mersin

Adana-Mersin arasındaki yolu sıkma yiyerek ve yanında ayran içerek geçmezseniz gerçekten o yolu gitmiş sayılmazsınız bana göre… Lor peynirli ve patateslisi yapılan sıkmanın biri 2 TL.

Hidolim/Halil İbrahim Limonata Dondurma / Ünye

Türk affa gatosu gibi…  Limonatanın içine bir top çikolatalı dondurma düşmüş gibi lezzeti var. 

Hamsiköy Sütlaç / Trabzon / Konakoğlu Lokantası

Hamsiköy ve sütlaç kelimeleri bir arada kullanılıyorsa siz kavrulmuş fındık da sipariş verin derim.

Papağan / Eskişehir / Çibörek

Eskişehir, yemek, Tatar, Türk dünyası ve çibörek... Yanlış hatırlamıyorsam tanesi 2 TL.

Kazım Büfe / Adana / Muzlu Süt 

Adana kebabı, sıkması ve pek alakası yokmuş gibi dursa da muzlu sütü tatmaya değer lezzetler…
Yanık sütten yapılması bence onu efsane yapıyor.

Tostçu Erol / Gaziantep

O bir sosyal medya efsanesi… Herhangi bir sosyal medyaya ismini yazdığınızda karşınıza bilgiler çıkacaktır.

Kardeşler Büfe/ İzmir

Yumurtalı kaşarlı, sucuklu ya da yumurtalı kavurmalı tostu efsanedir. 1974’ten bu yana Alsancak’ta hizmete devam ediyor. Kardeşler Büfe bir Ege efsanesi…

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.