Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - makale / Eklenme Tarihi: 26.11.2007

OTELCİ, İÇKİ VE İÇME KÜLTÜRÜ

K.Ünsal Barış
Çağımız insanı günümüzde büyük baskılar, gerginliler ve sıkıntılar altında. Şayet ekonomik durumunuz el veriyor, alkollü içecek aldıktan sonra bedeninize, psikolojinize ve etrafınızdaki insanlara rahatsızlık vermiyorsanız, iş bitiminde bir lokalde veya evinizde alkollü bir içeceği sınırlı dozda almanızın, insan bedenini rahatlattığı tıp adamları tarafından ifade edilmektedir.

Tabii, insanlar alkollü içecekleri yalnızca yorgun, gergin ve sıkıntılı dönemlerinde kullanmazlar. İnsanlar, bir sevinçlerini, özel günlerini, birlikteliklerini, kavuşmalarını
kutlamak için de alkollü bir içecek kullanırlar.

Benim kişisel önerim, alkollü içecek kullanacaklar, sıkıntılı, üzüntülü, dertli, sevdiği kişiden ayrılmış, kavga etmiş, sinirlenmiş kişilerin hiç alkol almaması veya bir kadeh içkiyi kesinlikle aşmamalarıdır.

Böyle durumlarda içki ters tepki yapar, insanı hırçınlaştırır, yapamayacağı şeyleri yapmaya cesaretlendirir, civarındaki insanları kırar, kendisine zarar, civarındaki insanlara rahatsızlık verir.

İçki içecek insan sakin, özgüvenli olmalı, alkollü içeceği rahatlamak, gevşemek, yorgunluğunu atmak, bir olayı, bir birlikteliği kutlamak için içmeli. Böyle durumlarda içkinin faydasını görebilir. Aksi halde içkiyi hiç kullanmamalıdır.

İçkiyi asla sarhoş olmak için kullanmayınız! Kişiliğinize, insanlığınıza, bedeninize ve mesleğinize ihanet edersiniz. İçki bir rahatlama aracı olarak kalmalıdır.

İçkinin alınacak dozu kişiye göre farklıdır. Herkes kendi dozunu zaman içinde, kendini test ederek öğrenmeli ve buna riayet etmelidir. Riayet etmeyenler ve edemeyenler; ya sevdiklerini üzerler ya kendilerini bir lavaboda veya bir hastahanede veya bir karakolda bulurlar veya bir morgda yakınları tarafından teşhis için aranırlar.

Normal olarak erkeklerin 2 ölçü, bayanların 1 ölçü alkollü içecek kullanmaları tıp adamlarınca yapılan bir tavsiyedir. Bayanlara niye bir ölçü diye takılanlar olabilir. Bayanların beden ve ruhsal yapılarının alkole dayanıklılığının erkeklere oranla daha zayıf olmasından kaynaklanır. Tabii, istisnai durumlar olabilir. Yani bazı bayanlar alkole dayanıklı olurlarken, alkole dayanıksız erkekler de olabilir. (Bir ölçü içecek 5 cl. alkol içermeli)

İçki dozunda içilirse;

 İçeni rahatlatır, keyiflendirir, neşelendirir.
 Kişi üzerindeki çekingenliği kaldırır.
 Heyecanı yatıştırır, insanı sakinleştirir.
 Kalp damarlarını rahatlatır.
 Uykuyu kolaylaştırır.
 Adaleleri gevşetir.
 İştahı arttırır.

İçkinin dozu kaçırılırsa;

 Beyin hücreleri üzerinde tahribat ve hücre ölümü yapar.
 Karaciğeri bozar, siroz hastalığına yol açar.
 Böbreklere zarar verir.
 Hafızaya zarar verir.
 Kalp ve damar hastalıklarını hızlandırır.
 Tansiyon ve nabızı yükseltir.
 Kolesterolü yükseltir.
 İş verimini düşürür.
 Cinsel isteksizlik yapar.
 Araba kullanmanız hayati sonuçlar yaratabilir.

Sonuç olarak insan alkolizmin kucağına düşer.

Alkolizm ise bir hastalıktır. Uzun bir poliklinik ve psikolojik tedaviyi gerektirir.

Yazdıklarımda yanlışım var ise tıp adamlarından özür dilerim. Amacım; Konuyu tıbbi yönden değil, bir meslek adamı bilgisi, görgüsü, deneyimi açısından ele alıp, gençlere yansıtmaya çalışarak, yararlı olmaktır. (Mentor’luk yapmak) Lakin, öyle gençler olabilir ki, bana bu mevzularda ders bile verebilirler.

Bu konuyu ele almamın diğer ve en önemli nedeni, alkollü içeceklerle mesleki açıdan yakın ilişki içinde olan otelcilerin, içkinin cazibesine kapılarak, kendi sağlıklarına ve kariyerlerine zarar vermelerine karşı uyarmaktır.

Meslek hayatım boyunca şahit oldum ki, alkol; Bir çok iyi yetişmiş ve başarılı barmen, Maitre d’Hotel, F&B müdürü ve otel müdürünün kariyerinin erkenden sonlanmasına neden olmuştur.

Alkole en uzak durması gereken görevli de otel müdürüdür. Otellerde her an bir personel iş kazası geçirebilir, bir konuk kalp rahatsızlığı geçirebilir, her an yangın veya bir tesisat sorunu çıkabilir. Her an işletme sahibi işletmesini ziyaret edebilir. Her an bir kamu yöneticisi işletmeyi ziyaret edebilir, denetleme amacıyla gelen görevliler olabilir. Önemli bir konuk şikayeti ile karşılaşabilirsiniz. Bu örnekler çoğalabilir.

Bu durumlarda işletmeyi temsilen ve sıklıkla otel müdürü muhataptır. Veya otel müdürünün sevk ve idaresi söz konusu olacaktır. Veya otel müdürünün karar alması gerekebilecektir.

Otel müdürünün dinamizmi, sağlıklı karar verebilmesi ve saygınlığı, alkol kullanıp kullanmaması ile yakından ilgilidir.

Meslek hayatım boyunca, resmi veya gayrıresmi kişi veya kişilere bir refakat mecburiyetim olmadıkça otel içinde ve mesai saatleri içinde alkollü içecek kullanmamaya özen gösterdim. Personel ve yönetici kadrosu beni sınırlı sayıda ve ölçülü olarak alkollü içecek kullanırken görmüştür, o da genel mesai saatlerinin dışında olagelmiştir.

Alkol konusuna çok titizlik göstermeme rağmen başımdan geçen bir olayı sizlere örnek olması açısından anlatmak istiyorum.

Bir işletmede genel müdür olarak görev yapmakta olduğum bir tarihte, büyük ve sükseli bir otelin açılış törenine davet edildim. Muhteşem bir kokteyl-prolonje ve tanıtım-kutlama programı hazırlığı yapılmış. Bölgenin tüm protokol görevlileri, acenta ve otel genel müdürleri davet edilmişler. Onur konuğu olarak da dönemin Turizm ve Kültür Bakanı Sn. Erkan MUMCU davet edilmiş.

Geçmişte 6 yıl Y&İ Müdürlüğü yapmış bir GM olarak ifade ediyorum, çok zengin bir prolonje ile karşılaştım. Buna rağmen yiyecek bir şey almayıp, saat 21.00 – 22.00 arası bir duble Fransız konyağı aldım. Aç karnına aldığım bu içkinin konuşmamı etkilediğini fark ettikten sonra, bulunduğum davetten ayrılmak için ana kapıya doğru giderken, lobby’de arkamdan ismen bir seslenme duydum. Dönüp baktığımda, davet sahibi olan oteller koordinatörü ve yanında Turizm Bakanımızı gördüm. Bu başıma gelecek en büyük kötü sürpriz idi.

Koordinatör, maiyetimde görev yapmış ve sevdiğim bir elemanım idi, “Sayın Bakanım, sizi müdürümle tanıştırayım” dedi. Sayın Bakan da “Demek müdürün de müdürü oluyormuş” diye espri yaparak bana yaklaştılar ve tokalaştık. Ayak üstü çok kısa bir sohbetimiz oldu ve ben, konuşma sıkıntımı hissettirmemek ve düzgün ifade edebilmek için çok ter döktüm.

Bir otel müdürünün, otel dışı ve mesai saatleri dışı dahi olsa, alkol almasının ne kadar sürpriz ve sıkıntılı sonuçlarla yol açabileceğinin bir örneğini anlatmaya çalıştım.

Otel müdürlerinin hiç içki kullanmamaları idealdir. Ancak bu her zaman mümkün görünmüyor. Gerek bir protokol, gerek bir kutlama, gerek bir ağırlama, gerek bir konuğa eşlik etme, gerekse sosyal bir gereksinim olarak, içki içmek görevin bir uzantısı olabiliyor.

Burada önemli olan; içkinin dozunu, kurallarını ve görgüsünü bilecek olgunlukta olmaktır.

İçki içme kurallarından bazıları:

 Yönetici dahi olsanız mesai saatleri dahilinde içki içmemeye özen gösteriniz.
 Yönetici, mesai saatleri dahilinde bir iş yemeğine katılması gerektiğinde sosyal doz kullanmalıdır. (5 cl alkol) Bu da; şarap veya bira söz konusu olabilir.
 Yönetici, mesai saatleri dışında dahi otel içinde içki içmemeye özen göstermelidir. Bu gereksinme otel dışında yerine getirilmelidir.
 Bedeniniz için uygun olan normal dozunuzu asla aşmayınız.
 Üzüntülü, sinirli, sorunlu günlerinizde içki almayınız.
 Kapalı, basık, sıcak, kalabalık yerlerde içki içerken dikkatli olunuz. İçkinin etkileme süreci kısa ve yoğun olur.
 Üstlerinizin ve büyüklerinizin yanında içki içmemeye özen gösteriniz.
 Arkadaşlar arasında içme yarışı, dayanıklık yarışı cehalettir.

İçki içme kültürü ile ilgili bazı öneriler :

 İçkiyi sevdiğiniz arkadaşlarınızla birlikte almanız keyfinizi arttırır.
 İçkiyi keyifli olduğunuz dönemlerde içmeniz içkinin tadını arttırır.
 İçki içerken, din, ırk, politik konuları görüşmemeye özen gösteriniz.
 Hangi içki ile başladıysanız o içki ile devam ediniz. İçki değiştirmeyiniz.
 Viski, Bira, rakı, vodka, beyaz şarap, pembe şarap, köpüklü şarap, cin, campari, punch gibi içecekleri soğuk tercih ediniz.
 Kırmızı şarap, konyak, likör, vermut gibi içecekleri oda hararetinde tercih ediniz.
 Bir hanım ile birlikte yemek ortamında kırmızı veya beyaz şarap tercih ediniz.
 Bir hanım ile birlikte sohbet ortamında konyak, kırmızı şarap veya kokteyl türlerini tercih ediniz. (Ortama göre daha farklı seçimler de olabilir)
 Konyak ve kırmızı şarap içerken, dolu içki kadehini avucunuz içinde ısıtırsanız, içimde yumuşaklık, lezzette farklılık hissedersiniz.
 Balık, tavuk, hindi, av hayvanları, meyve çeşitleri ile beyaz şarap tercih ediniz.
 Kırmızı etler, makarna çeşitleri, peynir çeşitleri ile kırmızı şarap tercih ediniz.
 Menünüzde hem deniz mahsulleri ve hem de kırmızı et varsa iki farklı şarap içilebilir.
 Şaraplar servis edilmeden önce, şişe ağzı 30 dak. açık bırakılırsa; Mantar, küf, alkol ve diğer nahoş kokular kaybolur.
 Deniz mahsulleri, kırmızı et çeşitleri, kebap çeşitleri beraberinde rakı da uygun bir içecektir.
 Konyak, likör, tatlı şarap, vermut, punch gibi içecekler yemek öncesi iştah açıcı, yemek sonrası hazmettirici (Dijestiv) içeceklerdir.
 İçki kadehini masada bulunan en yaşlı veya en kıdemli veya mevkice en üstte olan kişi veya davet sahibi kaldırır. Kadeh tokuştururken, ast durumda olan, üst durumda olanın kadehinin ağız altından tokuşturur. Bir bayan ile kadeh tokuştururken, bayanın kadeh ağzının altından tokuşturulur. Bu kural, bir tevazu göstergesi ve karşı tarafa duyulan saygının farklı bir ifadesidir.
 İçki beraberinde sigara içmemeye özen gösteriniz. Sigara; İçki ve yemeğin lezzetini bozar. İçkinin etkisini arttırır. İçki ve sigara birlikte alınırsa kalp damar yolları üzerinde ekstra sıkıştırıcı etki yapar. Kalp krizine davetiye gönderirsiniz.

Sıra dışı önerilerim

 Viski beraberinde; Cazz müziği, Konyak beraberinde; Fransız müziği, Vodka beraberinde; Rus ve çigan müziği, şarap türleri ile; Klasik batı, romantik ve Çigan müziği, Rakı beraberinde Türk müziği dinlemeyi tercih ediniz.

 Vodka’yı daha lezzetli hale getirmek için şişe içine helezonik kesilmiş taze limon kabuğu, birkaç karanfil tanesi, birkaç tane karabiber koyup, bir hafta bekletiniz.

 Evinize gelen konuğunuza özel bir ikramda bulunmak için; Yayvan (klasik) şampanya bardaklarını soğutucuda soğuttuktan sonra içine kaliteli limon veya vişne veya frambuaz dondurmasından bir roll koyup, üzerine iyi soğutulmuş köpüklü şarap veya beyaz şarap veya pembe şarap döküp, dondurma kaşığı ile servis ediniz.

 Evinizde sevdiğiniz konuklarınız ile yapacağınız bir hafta sonu sohbetinde, sehpa üzerinde punch (Bowl) kasesi içinde bir Kiloluk soğutulmuş ve doğranmış ananas veya şeftali veya vişne veya çilek kompostosu, 2 şişe soğutulmuş beyaz, veya pembe veya köpüklü şarap, 15 cl. Vodka, 15 cl. Cin, 5 cl. Likör karıştırınız. Bowl kepçesi ile bowl bardaklarına herkes istediği ölçüde self-service yapabilir.

Salon görgü kurallarından bazıları:

 Gideceğiniz lokalin veya salonun ambiyansına uygun kıyafet giyiniz.
 Bulunduğunuz salonda pardesü, palto, manto ile oturmayınız.
 Rezervasyonunuz olsa da olmasa da yetkili kişinin sizi karşılamasını ve yer göstermesini bekleyiniz.
 Garson’a, head waiter’a veya Maitre d’Hotel’e hitap ederken nazik olunuz.
 Yanınızdaki hanım lavaboya gitmek isterse ona refakat ediniz. Dönüşte tekrar beraber geliniz.
 Batı müziği repertuvarı olan bir müzisyenden oryantal müzik, oryantal müzik repertuvarı olan bir müzisyenden batı müziği icra etmesini istemeyiniz.
 Bulunduğunuz topluluktaki sesleriniz diğerleri tarafından dinlenecek yükseklikte olmamalı.
 Salonun kapanma saatini aşmamaya özen gösteriniz.

Ben konu ile ilgili bilgi, deneyim ve görgümü, iyi ve kötü sonuçları ile anlatmaya çalıştım. Bundan ötesi sizin tercihinize kalmış. Yine de, siz, siz olun, alkollü içecek almamaya özen gösterin. Almanız gerekirse de lütfen, aç karnına veya dozunuzu aşarak almayınız.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

kubaris@yahoo.com










Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.