Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - makale / Eklenme Tarihi: 12.03.2013

Ülkemizde Özgür Yenilikçi Şefler Çoğalmalı...

Topaz - Creative Executive Chef Tevfik Alparslan
Ülkemizde çok iyi dizayn edilmiş mimari yönden harkulade restoranlar olmasına rağmen aynı şekilde mutfak şefleri istedikleri gibi Avrupa standartlarında tasarlanmış üst düzey bir mutfağına maalesef sahip olamıyorlar. Sebebi ise bir çok şef sadece temel teknik ve bilgiler ile yetiniyorlar. Elbette temel bilgiler şart fakat bununla birlikte daha yaratıcı, araştırmacı ve donanımlı olup aynı zamanda modern gastronomiyi çok iyi bilmeliler… Eğer bu alanda çalışmalar yapılırsa zaten istedikleri gibi dizayn edilmiş son derece donanımlı rahat bir mutfağa sahip olabilirler…

Modern gastronomiyi ve pişirme teknikleri günümüzde kullanan çok az sayıda şef ve restoran bulunmakta aslında durumda buradan kaynaklanıyor yeni akım özgür, yaratıcı ve yenilikçi şeflerin artması tabi bu da değişime açık, kültürlü, çalışmaktan, araştırmaktan ve en önemlisi başarılı olmaktan geçmektedir bu çalışmalar özgürlüğünüzle birlikte beyin fırtınanıza oldukça fayda sağlayacaktır...

Günümüzde özellikle New York, Paris ve Londra’da bir çok şef son derece donanımlı dizayn edilmiş ve aynı zamanda teknolojik yeni nesil ekipmanlara sahipler... Tabi bu akımla mönülerde sınırları oldukça zorlamaya çalışıyorlar. Modern dünyada yıldızlı şefler bir çok yeni ekipman ve çok farklı pişirme teknikleri kullanmakta ve çalışmalarını bu yönde yapmaktadır. Bununla birlikte dünyanın en iyi 50 restoranının içinde kendilerini çok rahat bulabiliyorlar…

Son olarak siz değerli şefler için oldukça fayda açısından modernist cuisine bir kısmı yeni nesil bir kısmı çok uzun yıllara dayanan ve her geçen gün bir yenisinin eklendiği mutfak mucizesi dediğimiz ekipmanların bazılarını sizler ile paylaşacağım. Bu teknoloji harikası ürünler sırasıyla hot mix, termomix, pacojet, smoke gun, Sous – vide, air kit, isi foam, dehydrator, kitchen steamers, Char Grill, griddle ve benzeri gibi  yeni akım teknoloji ekipmanları ile fümeleme, kurutma, suda pişirme, buharlama, köpürtme ve marinasyon gibi benzeri tekniklerle temel bilgiye sahip şeflerimiz sadece lokal ülkemiz ürünleri kullanarak bile olağanüstü first class mönüler hazırlayabilirler…

Her zaman söylediğim ithal şefler artması yerine, transfer olan şeflerimiz artmasıdır…

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.