Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - makale / Eklenme Tarihi: 09.07.2011

Rodos’ta lezzet turu

Ali Rıza Kardüz
Rodos, Bozburun’a 18 km uzaklıkta. Ege’deki 12 adanın en büyüğü.
1522 yılında Muhteşem Süleyman’ın fethettiği ada
400 yıl Osmanlı hakimiyetinde kaldı. 1912 Trablus Savaşı
sırasında İtalyanlar’ın oldu 1948 yılında 12 Ada ile birlikte Yunanlılara geçti.
Ege denizinde Yunanlıların
3 bin adası var. Bu adaların 87’sinde yaşam sürüyor.
Ada çevresinde küçük yerleşim bölgeleri var
Rodos kocaman bir ada. Limanın arkasındaki, etrafı surlarla çevrili Eski Kent (Old Town) adanın merkezi durumunda. Dar sokaklar ve sokaklardaki büyük taş yapılar insanı büyülüyor.
Adanın çevresinde küçük küçük yerleşim bölgeleri var. Bunlardan en ilginci Rodos’un merkezine
47 km. Lindos. Kıyıdan yükselen tepedeki antik kalıntıları, dar sokaklardaki küçük dükkanları ve lokantalarıyla turistlerin cazibe merkezi olmuş.
Lindos’ta çok sayıda lokanta var. Rehberimiz Maria Tyradelli’nin tavsiyesi ile şehir meydanının hemen yanında bulunan ve kıyıya tepeden bakan Mavrikos’un bahçesinde yer ayırttık.
Bir aile lokantası imiş. Dimitris isminde güler yüzlü, yakışıklı, ilgili ve bilgili bir servis elemanı masamızı donattı. Deniz kestaneli makarna, iri karides, salata ısmarladık. Rodos’taki en lezzetli ve ucuz öğle yemeğini yedik. Bu lokantada kişi başına öğle yemeği için
15-25 avro, akşamları
25-35 avro ödenirmiş.
Musakka 9.50, ızgaralar 14-20, salatalar 6-7, deniz kestaneli makarna
18.5, nohutlu keçi eti güveci 16.90, kırlangıç balığı buğulama 21 avro idi.
Şarabı bardakla veriyorlar. Bardağına 4 avro alıyorlar. n
Eski şehrin en güzel yemeği
Rodos’un merkezinde, eski şehirdeki en güzel
yemeği gene rehberimizin tavsiyesi ile Marco Polo’da yedik.
Marco Polo dar bir sokaktaki eski taş binalardan birinde, yaz dönemi binanın avlusunda müşterilere hizmet veriyor. Bir aile işletmesi. Koca mutfakta, eşi Efi servisle ilgileniyor. Efi güler yüzlü, İstanbul hayranı bir Yunanlı.
Dur demesek masayı meze tabakları ile dolduracak. Mezeler 5-9 avro arasında. Fava, humus, peynirli pancar salatası, ıspanak salatası nefis. Et yemekleri tavsiye edilmez. Balık çeşitleri 15-18 avro arasında. Fırında beyaz peynir yapıyorlar. Çok lezzetli. Nefis Yunan şaraplarının şişesi 19-24 avro. Efi yemekten sonra müşterilerine tatlı ile birlikte kendi yaptığı meyve likörlerini ikram ediyor.

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.