Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - makale / Eklenme Tarihi: 06.10.2008

Yöresel Yemekler Otel Mutfaklarında

Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkan Yrd. Dilistan Çilingiroğlu Shipman
Hiç şüphesizki bir ülkenin en güzel ve etkili temsilcilerinden biri o ülkeye has yemekler ve tatlardır. Ülkemizde halen bunun önemine yeni yeni varılmakta. Kimilerine göre bu yabancı hayranlığından kaynaklanıyor. Bu görüşü savunanlar sırf bu yüzden Türk Mutfağının geri plana atıldığını iddia etmekteler. Bence bu tek neden değil. Bizler ülkemizin değişik yörelerini ve o yörelerin yemeklerini bilmemekteyiz. Bu güne kadar son derece zor , yetenek ve sanat isteyen bir meslek olan aşçılığın ikinci plana atılması, yeterli yayının olmaması ve en önemlisi yemeklerimizin hep göz kararı olarak yapılmasından dolayı aktarılırken değişmesi , Türk Mutfağının ve özellikle Yöre Mutfaklarının ortaya çıkmasına engel oluşturmuştur. Peki şimdi ne yapmalı. Bu aslında oldukça farklı cevap ve çözümleri olacak bir konu. Sadece niye bu yemekleri menülerine koymuyorlar diye otel ve restoran işletmeci ve aşçılarını suçlamak oldukça yanlış. Öncelikle tüm halkımızın bu yemekleri tanıması ve talep etmes ini sağlamak gerekir. Çünkü bu bir arz ve talep meselesidir. Yapılacak ilk adım tanıtım ile başlamalıdır. Bu tanıtım nasıl olmalı. Bence asıl soru burada yatmakta. Tanıtım restoran ve otellerin en fazla olduğu şehirlerde başlamalı. Bu tanıtımlar sadece zaten bu işi bilen kişlere değil, herkese açık olmalı ve şehrin her yerinde bombardıman şeklinde aynı anda pek çok yerde kurulacak yerlerde herkese tanıtılmalıdır. Niçin aynı anda pek çok yerde? Çünkü ancak bu şekilde , şehrin her yerinde pek çok insana o yörenin yemekleri tattırılarak büyük ses elde edebilirsiniz. Bu bir pazarlama taktiğidir. Böylece duymayan, tatmayan kalmaz. Tabiki bu bir planlama işidir. Önce planlanır ve sonra eyleme geçilir. Bu tanıtımlarda yemekler tanıtılırken o yöre ve yemekleri hakkında broşür gibi tanıtıcı bir takım belgeler de dağıtmak bunların evlere sızmasını da sağlar. Bunun yanı sıra o yörenin belediye yada restoranları tanıtım yapılan şehirlerde standlar kurarak bir hafta boyunca satış yapabilir. Peki yemekler tanındı ve talep ediliyor. Şimdi ne olacak ? Her aşçının her yöreyi bilmesi ve yemekleri yapabilmesi ise zor bir işdir. Burda artık oteller ve restoranlardan beklediğimiz şey aşçılarınının o yöre yemeklerini layıkıyla bozmadan yapabilmesi için eğitim aldırmaları. Peki bu eğitimi kim verecek? Bir eğitim en güzel yerinde olur. Yani hangi yörenin yemeği yapılacaksa o yörede araştırma yapılıp bu işin öğrenilmesi ve standartlaştırılması gerekir.Görüldüğü gibi bu bir anda çözümü olan bir iş değildir,ancak sistemli ve elele bir çalışma ile başarılabilir ama inanki başarılır. Bireysel uğraşlar takdir edilecek bir şeydir ama yetmez. Bizler mutfağımıza sistemli, planlı bir çalışma ile sahip çıkabilir, öğrenebilir ve aşık olursak , başkalarınıda aşık edebiliriz.

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.