İtalyan pastacılığının yaratıcı ismi: Gianluca Fusto
foodinlife.com.tr - haber / Eklenme Tarihi: 11.05.2019 11:27:50

İtalyan pastacılığının yaratıcı ismi: Gianluca Fusto

İtalya’nın en önemli pastacılarından Gianluca Fusto; çikolataya, çiğ malzemeye ve geometrik şekillere olan tutkusunu mesleğine yansıtıyor. 1975 yılında Milano’da dünyaya gelen başarılı şefin Uzak Doğu, Akdeniz ve egzotik bölgelere gerçekleştirdiği seyahatlerindeki edindiği deneyimler sanatının belirleyici unsurları oluyor.

Çocukluğunu Milano’da geçiren Gianluca Fusto, Carlo Porta’da otel işletmeciliği eğitimi aldıktan sonra pek çok farklı ülkede çalışıyor. Kariyerine pastacılığın kalbinin attığı Paris’teki “Il Cortile” restoranda başlayan Fusto, daha sonra manevi babası olarak adlandırdığı Aimo Moroni’nin kapısını çalıyor. Fusto, yıllarını dünyayı gezip kaynaklar biriktirerek ve baharatların, sanatın, çikolatanın büyülü dünyasında çalışarak geçiriyor. Başarılı şef gıda tasarımının son derece önemli bir disiplin olduğunu ifade ederek, “Özellikle bu alanda çalıştığımız için bugün bu disiplinin neyi temsil ettiğini bilmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yapmaya çalıştığım şey; lezzetin güzelliği ile aromatik hissi, dokuları ve yapılandırılmış formları birleştirerek, lezzet ve tat alma arasında bir diyaloga izin vermek. Pastadaki inovasyon algılamak istediğimiz aromatik duyumlara ve tatma deneyimine dayanıyor ve ürünün şeklinin ve güzelliğinin rasyonelleşmesini ifade ediyor” diyor.  


“Amacım pastacılığın tatlı dünyasında Uluslararası Danışmanlık yapmak”  

İçindeki sanatçıyı ve yaratıcı yanlarını başkalarıyla da paylaşmak isteyen şef, “Gianluca Fusto Danışmanlık” firmasını kuruyor ve Paris’ten Dubai’ye, Tokyo’dan Hong Kong’a kadar dünyanın farklı bölgelerinde çeşitli eğitimler düzenliyor. Fusto, “Amacım pastacılığın tatlı dünyasında ‘Uluslararası Danışmanlık’ yapmak. Bu yüzden firmama kendi ismimi vermek doğal ve anlaşılır bir seçim oldu. Bu projem eşim Linda ile tanıştıktan sonra gelişti. Şimdi ise Milano’da Fusto Milano olarak ismi ile yepyeni bir çalışmaları içerisindeyiz. Mesleki eğitimden yayıncılığa, kendi imza kreasyonlarımızın üretimine ve satışına uzanan yeni, yaratıcı bir proje olacak” ifadelerini kullanıyor. Gianluca Fusto, 2012 yılında Milano’da düzenlenen bir yarışmada “En İyi İtalyan Pasta Şefi” seçiliyor. Başarılı şef yuvarlak, iç içe geçen ve çikolata renginde harflerden oluşan logosuyla her zaman çikolata sanatının sırrını vermeyi hedefliyor. Gianluca Fusto, eğlenceli bir kişiliği; deneysel, teknik ve düşünceli bir kişilikle aynı bedende barındırıyor. 

“Dünyanın en iyi Maitres Pâtissiers’leriyle çalışma fırsatı buldum”  

Gianluco Fusto, her genç mutfak şefi gibi duayen şeflerden ilham alıyor. Başarılı şefin etkilendiği isimler arasında ise; Alain Ducasse, Joël Robuchon, Marco Pierre White olduğunu dile getiriyor. “Kendi tarzımı bulmam için bana öncü oldular” diyen Fusto şunları dile getiriyor: “Pierre Hermé, Oriol Balaguer, Eric Rovira gibi dünyanın en iyi Maitres Pâtissiers’leriyle çalışma fırsatı buldum. Milano’ya döndüğümde ise Aimo’da, Nadia Moroni ile çalışma imkânı buldum. Benim için çok önemli bir deneyimdi. Dünya görüşümü değiştirdiler ve kendi tarzımı bulmamda güçlü bir temel teknik verdiler. Bunun için onlara her zaman teşekkür edeceğim” açıklamalarında bulunuyor.



“İlginç bulduğum çok şef var”
Gianluca Fusto, tekniği ile ilginç bulduğu şefleri sıralıyor: Christophe Michalak, Oriol Balaguer, Franck Fresson, Melissa Coppel ve Norihiko Terai... “Özellikle ilginç bulduğum çok insan var” diyen ünlü şef sözlerini şöyle sürdürüyor: “Christophe Michalak’ı çok seviyorum çünkü bir ürüne yeni bir yaklaşım getirmeyi başardı. Ayrıca, Oriol Balaguer tarafından yapılan çalışmaları da beğeniyorum. Metz’deki Franck Fresson’un ise ise sunduğu mükemmel lezzet ve tekniklere her zaman hayran kaldım. Ayrıca çikolata dünyasında dünyasındaki çalışmalarından dolayı Las Vegas’taki Melissa Coppel’i çok seviyorum. Son olarak Japon pasta şefi Norihiko Terai’ye, Japon ve Fransız pasta kültürü arasında bir denge kurduğu için bayılıyorum.”  


“Genç şeflere çok çalışmalarını ve meraklı olmalarını tavsiye ediyorum”  

Gianluca Fusto, konukseverlik, tat, hafıza ve duygu arasında 360 derecelik bir deneyim yaratmak istiyor. Ünlü şef, “Kültürel bir geçmişe sahip olmak çok önemli” diyerek, “Gençlere her zaman çok çalışmalarını ve meraklı olmalarını tavsiye ediyorum. Sonbaharda Fusto Milano’yu açmaya hazırlanıyoruz. Diğer önemli projem ise, yine önümüzdeki sonbaharda çıkacak olan kitabım” diyor.  


“Her zaman mümkün olduğunca en iyisini yapmayı hedefliyoruz”  

Gianluca Fusto için önemli olan bazı kavramlar; aşk, doğa, seyahat, bilgi, tat, güzellik ve paylaşım oluyor. “Yıllar boyunca konsolide edilen, tüm tedarikçilerimizle doğrudan ilişki kurduk” diyen başarılı şef sözlerini şöyle noktalıyor: “Ürün tedariki konusunda hammaddelerin incelenmesi, onu üreten insanlara güven vermek ve çevre bilinci önem verdiğimiz konular. Her zaman mümkün olduğunca en iyisini yapmayı hedefliyoruz.” 

 
 

 
 

 
 

 
 

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.