İzmir’in boyozu dünyaya açılıyor
foodinlife.com.tr - haber / Eklenme Tarihi: 25.04.2019 11:31:12

İzmir’in boyozu dünyaya açılıyor

Kültürel bir miras olan ve “Smyrna Boyoz” markası sayesinde İzmir’den dünyaya yayılan boyoz, 24 Nisan Çarşamba akşamı (dün) Ortaköy Feriye’de düzenlenen davetle tanıtıldı.

1492’de İspanya’dan göç ederek önce Selanik’e sonra da İzmir’e yerleşen Sefaradların kazandırmış olduğu kültürel bir miras olan Boyoz, Smyrna Boyoz sayesinde artık dünya lezzeti oluyor. Yeni nesil lezzetlere ev sahipliği yalan Smyrna Boyoz dün gecce muhteşem bir davetle tanıtıldı. Gül-Kenan Erçetingöz ev sahipliğinde Ortaköy Feriye’de düzenlenen davete iş dünyası, cemiyet hayatı ve basından birçok isim katıldı. Gecce Gurme Kurulu üyelerinden Güneri Civaoğlu, Sermet Severöz, Yelda İpekli, Uğur Talayhan ve Dilara Koçak’ın yanı sıra davete katılan isimler arasında; Egemen Bağış, Saba Tümer, Burcu-Sinan Akçıl, Berkay, İvana Sert, Hakan Akkaya, Petek Ertüre, Ayşe Azizoğlu, Ayşe Kucuroğlu, Sema Çelebi, Evrim Kırmızıtaş Başaran, Ceylan Çapa, Ümit Karalar, Mert Vidinli, Caner Ural, Alegra Levi, Ece Kıral, Barlas Efe Kızılgun, Arzu Kunt, Esin Yağmurdereli, Neslihan Yargıcı, Zeynep Mansur, Bige Çalışkan, Serap Sarı, Osman Gürsoy, Müge Tezman Sırmabıyık, Sercan Yaşar, Ayşe Burcu Kaya, Cem Özkök, İpek Gümüşoğlu, Işıl Reçber, Zafer Kozanoğlu, Füsun Bülent Uygun, Nalan Aksoy, Esra Üstünkaya, Eda Güzelcik, Lale Danışman, Yakup Biçer, Berrin Ak, Melis Özer, Başak Çokan, Bahar Öztan, Elif Edes Tapan, Senem Gürel yer aldı.



Davet alanının ortasına kurulan ve 14 çeşit boyozun yer aldığı şölen masası, ihtişamlı görüntüsüyle davetlilerden tam puan aldı. Tüm boyoz çeşitlerinin tadımının gerçekleştiği geccede Smyrna Boyoz’un tanıtım filmi gösterimi sonrası usta şefleri tarafından boyoz hamuru açılarak davetlilere adeta görsel bir şölen yaşatıldı.

“Boyoz yiyerek formda kalabilirsiniz”
Boyozu çok sevdiğini söyleyen Diyetisyen Dilara Koçak “Herkes bana soruyor boyoz çok yağlı bu güzel lezzeti yiyerek nasıl zayıf kalabiliriz diye. Fransızlar nasıl her sabah kruvasan yiyerek incecik kalabiliyorlarsa, Türk kadınları da boyoz yiyerek formlarını koruyabilirler” dedi.

Amerika’yla birlikte 6 ülkede
Bir kültür mirası haline gelen boyoz, Smyrna Boyoz ile birlikte Amerika’da ve tüm Avrupa’da 6 ülkeye ihraç edilirken, yıllık satış adeti de 3 milyonu aşıyor.

İzmir’in eski adı, eşsiz tadı “Smyrna Boyoz”
Avram ustanın yıllar önce lezzetli tarifiyle İzmir’de başlayan boyozun hikayesi, bugün İzmir halkı için sofraların vazgeçilmezi haline geliyor. Türkiye’de pek çok yerde boyoz üretilmesine rağmen boyozun orjinal tarifine göre üretimi sadece İzmir’de yapılıyor.

Çıtır çıtır hamuruyla ve mis gibi kokusuyla gelenekten geleceğe
İzmir’in sembolü haline gelen boyoz, lezzetini Smyrna Boyoz’un hünerli ustalarının elinde özel yoğurulan hamurundan alıyor. Boyozun hamurunda kullanılan tahin, ürünün besleyici değerini artırdığı gibi mideyi de rahatlatıyor. Kokusu ise vazgeçilmez kılıyor. Taş fırında uzun süre pişirilmiş yumurtayla beraber eşsiz bir tat haline gelerek kahvaltı masalarını şölene dönüştüren bu lezzet, farklı kültürleri ortak paydada buluşturuyor.

Güzel başlangıçlara çıkan bir lezzet durağı
Smyrna Boyoz’daki eşsiz tatların sırları her ürünün lezzet kalitesine verilen önemde ve hünerli ustaların reçetelerinde saklı. Smyrna Boyoz, gerek ülkemizin gerek dünya lezzetlerinin farklı yorumuyla hazırladığı kahvaltı grubu, özel soslarla bezenmiş pasta ve eşsiz tariflerle hazırladığı çok özel lezzetleriyle, damaklarda unutulmayacak tatlara imza atıyor.

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.