Çekirdeğin özüne yapılan bir yolculuk
foodinlife.com.tr - haber / Eklenme Tarihi: 08.11.2018 10:09:31

Çekirdeğin özüne yapılan bir yolculuk

Coffee Roasting, yani kahve kavurma. Toplanan meyvenin yeşil çekirdeklerinden bu işlemdeki usul ve yöntemlere göre farklı tat ve aromalar elde ediliyor. Kavrulan çekirdeklerin karakteristik lezzeti bu işlem sonrası ortaya çıkıyor. Hafif kavrulduğunda çekirdeğin geldiği bölge karakterinin yanı sıra, tahılımsı bir lezzet de elde edilirken, orta derecede daha yoğun aromalı ve dengeli, daha yoğun kavurmalarda ise gittikçe acımtrak ve isli bir lezzete erişiliyor. Mükemmel fincanı elde edebilmek için oldukça önemli olan kavurma işlemine yıllarını harcayarak profesyonel ‘Roaster’ olmuş 6 ismi sizler için sıraladık.

Paul Thornton – Thornton Coffee
Küresel kahve loncası olarak hizmet veren en büyük çaplı kuruluş olan Coffee Guild’in kurucu ortaklarından olan Paul Thornton, henüz lise öğrencisiyken yazı geçirmek için 1982 yılında bir kahvecide çalışmaya başlar ve bugün kahve sektöründe en tanınan isimlerden biri haline gelir. Ailesi ile birlikte Portland’da kurdukları Thornton Coffee şirketinde ‘Kahve Direktörü’ olarak çalışmaya devam eden Paul Thornton, yeşil çekirdek alımı ve işleyişinde de küresel çapta üne sahip bir fenomen olarak görülüyor. 35 yıllık kariyeri boyunca 30 farklı ülkeden ve 75 farklı bölgeden, dünyada bulunan bütün kahve çekirdekleri ile çalıştığını söyleyen Thornton, 2016 yılında Specialty Coffee Association of America tarafından verilen “Seçkin Katkı” ödülüne layık görüldü.




Simo Christidi – Solberg & Hansen
Geçtiğimiz Dünya Roasting Şampiyonası’nda 8. olan Norveç’li Simo Christidi 2004 yılından beri kahvecilik sektöründe. 2 kez Norveç Roasting Şampiyonu olan Simo, 15 yıldır profesyonel bir roaster. Bugün Oslo’da yer alan Solberg & Hansen’in baş roaster’ı olarak çalışıyor ve hâlâ öğrenmeye devam ediyorum diyor. Norveç ve İskadinavya genelinde kahve tüketicilerindeki beklentilerin çok yüksek olduğunu ve bu durumun yaratıcılığını geliştirdiğini söyleyen Simo, öncüsü olduğu ‘Nordic Roasting’ tarzını, kahve çekirdeğinin gerçek öz niteliklerini ortaya çıkaran bir usül olduğunu söylüyor.




Matthew Robley-Siemonsma – Prufrock Coffee
2004 yılında sanat bölümünden mezun olacağı son yılında, evde daha lezzetli filtre kahve yapabilmek için kendi kahvesini kavurmaya başlayan Matthew, roaster kariyerine de başlamış olur. 2015 yılından beri Prufrock Coffee Genel Müdürü olarak görev yapan Matthew, dünyanın her köşesinde kahve müsabakalarına katılıyor. Ayrıca Flying Lumberyard markası adı altında kendi tasarladığı kahve öğütme ekipmanlarını satışa sunan İngiliz roaster, kavurma, öğütme, baristalık ve kafe dizaynı dersleri vermek için dünyayı dolaşıyor.



Shawn Sidey – Starbucks Coffee Company
1996’da Mutfak Sanatları Bölümü’nden mezun olan Sidey, birkaç yıl boyunca denediği restoran işine pek ısınamadığına karar verir ve kahve ile tanışır. ABD’deki ünlü Brew Haha! ve Morning Star Coffee firmalarında ilerlettiği baristalık kariyeri onu roaster olma yoluna sokar. Bugün ise, neredeyse tüm dünyada görebileceğiniz birkaç kahveciden biri olan Starbucks’ın, roasting operatörü olarak çalışıyor.




Kohtsu Kasai – 27 Coffee Roasters
Kohtsu Kasai, 1997 yılında Japonya’nın küçük ve sakin bir ili olan Kanagawa’da açtığı 27 Coffee Roasters isimli kafe ile girdiği kahvecilik kariyerine, kurduğu Kasai Coffee şirketi ile devam eder. Büyük şehirlerden ve kalabalıklardan uzak, mütevazı bir kahveci olmayı tercih ettiğini söylese de, dünyanın her yanına ihraç ettiği kavrulmuş çekirdekleri ile kahve sektöründe oldukça tanınan bir isim. Her sabah o gün için hazırlanan espresso çekirdeklerini tadıp, onaylamadan müşterilere sunmayacak kadar da titiz bir iş ahlakına sahip olan Kasai, şirketin CEO’luğunun yanı sıra 27 Coffee Roasters’da her sabah kahve kavurmaya devam ediyor.



Devin Eiring - Verve Coffee Roasters
Kahveciliğe pek çok kişi gibi bir kafede barista olarak başladığını söyleyen Eiring, bugün merkezi Kaliforniya Santa Cruz’da bulunan Verve Coffee Roasters zincirinde ‘Head Roaster’ olarak çalışıyor. Verve Coffee olarak kavurma işlemini light ve medium derecelerinde yaptıklarını söyleyen Devin, tatlı ve canlı bir kahve tadını tercih ediyor. Pek çok farklı bölgeden yeşil çekirdek alımı yapan kahve ustası, kişisel favorisi olarak ise Honduras’ta yetişen kahve çekirdeklerini gösteriyor.
 

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.