GastroAntep Fest ile Türkiye’de yankı uyandıran Gaziantep, dünyada yeni destinasyon olmak istiyor
foodinlife.com.tr - haber / Eklenme Tarihi: 23.09.2018 18:08:56

GastroAntep Fest ile Türkiye’de yankı uyandıran Gaziantep, dünyada yeni destinasyon olmak istiyor

Dünyaca ünlü şefleri UNESCO şehri Gaziantep’te buluşturan GastroAntep Fest dolu dolu geçen üç günün ardından son buldu. Festival birbirinden farklı etkinliklerle gelenlere keyifli anlar yaşattı.

GastroAntep Fest yıldızlı şeflere ev sahipliği yaptı. 20-22 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen festivalde paneller, sunumlar ve konserlerle devam etti. Gaziantep’in geleneksel yemeklerinin ve yöresel ürünlerinin bulunduğu standlar hem göze hem damağa hitap etti.

 

Sözen Organizasyon Genel Müdürü Gökmen Sözen’in moderatörlüğünde gerçekleşen “Türkiye Gastronomisinin Türkiye ve Dünyadaki Yeri” adlı panel yaratıcı fikirler eşliğinde geçti. Panele Nicole Restaurant Executive Şefi Aylin Yazıcıoğlu, Mikla Restaurant Executive Şefi Cihan Çetinkaya, Neolokal Executive Şefi Maksut Aşkar ve Doğuş Turizm Grup Mutfaklar Direktörü Mehmet Gök konuk oldu. Yerel ürün kullanımından Türk gastronomisine yönelik projeler panelin öne çıkan konuları arasında yer aldı.

 

Öte yandan birbirinden başarılı yıldızlı şefler ise worksop’lar düzenledi. Kendi kültürlerinin yemeklerini Gaziantep’in ürünlerini kullanarak yapan şefler katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Öztiryakiler ve Hüner Mutfak’ın sponsor olduğu festivalde ikinci gün gerçekleşen birbirinden değerli şeflerin isimleri ve sunumları ise şöyle:

 

UNESCO’nun titizlikle seçtiği 116 şehir arasında Türkiye’yi başarıyla temsil eden Güney Doğu Anadolu’nun incisi Gaziantep, birbirinden değerli şeflere ev sahipliği yap. Festival dünyaca ünlü başarılı şeflerin birbirinden yaratıcı workshop’ları ile devam etti. Brezilyalı Uluslararası Barbekü Şefi Andre Lima de Luca, hazırladığı “fıstıklı salsa verde soslu kuzu ızgara” ile workshop sunumunu gerçekleştirdi.


Arda Türkmen, GastroAntep Fest’te katılımcılara acılı ezmenin en leziz örneğini hazırlayarak püf noktalarını anlat.

 

GastroAntep Fest’in ikinci günü birbirinden değerli isimlerin workshop’ları ile devam etti. Günaydın’ın sahibi Cüneyt Asan düzenlediği workshop ile ziyaretçilere fıstıklı kebap hazırladı.


Dünyaca ünlü şef Fatih Tutak GastroAntep Fest’te workshop gerçekleştirdi. Bangkok’ta Asia’s 50 Best Restaurant listesinde 36. sırada yer alan The House on Sathorn’un executive şefi ve kurucusu olan Tutak, düzenlediği workshop’ta katmer yaptı. Şef 2011 The World’s 50 Best 2011’de listenin bir numarası NOMA’da ve Tokyo’da 3 Michelin yıldızına sahip Nihonryor Ryugin’de çalıştı. 


Üç gün süren GastroAntep Fest, ikinci gününde birbirinden farklı workshop’larla devam etti. Ünlü şeflerin damgasını vurduğu festivalde, Antica Macelleria Cecchini’nin sahibi İtalyan et ustası Dario Cecchini gerçekleştirdiği workshop sunumuyla hem göze hem damağa hitap etti.

 

2016 Asia’s 50 Best Restaurants tarafından Asya’nın en iyi kadın şefi seçilen Margarita Fores, “Filipin Kültüründe Tavuk” konulu workshop’u ile GastroAntep Fest’e renk kat. Fores’in catering zinciri Cibo di Marghi Signature Caterer’in haricinde Lusso, Grace Park ve Alta adından üç restoranı bulunuyor.

 

Gaziantep birbirinden başarılı dünyaca ünlü şefleri ağırladı. World’s 50 Best tarafından Latin Amerika’nın en iyi kadın şefi seçilen Kamilla Seidler, GastroAntep Fest’te gerçekleştirdiği “Pişirmenin Güzelliğini Yeniden Keşfetmek” adlı workshop’u ile katılımcılara lezzet dolu anlar yaşat.

 

Dünyaca ünlü pasta şefi Christian Escriba, festivalin 2. gününde “Fıstık Yemenin 1001 Farklı Yolu” adlı workshop’u ile fıstığın farklı kombinasyonlarını katılımcılarla paylaştı. Katalan pasta şefi Escriba, Barcelona’da bulunan Escriba’s patisserie’sinde harikalar yarat.

 

UNESCO tarafından titizlikle seçilen Yaratıcı Şehirler Ağı’nda 116 şehir arasında yer almayı başararak adını tüm dünyaya duyuran Gaziantep, 40 ülkeden dünyaca ünlü şefleri GastroAntep Fest’te bir araya getirdi. Şefler kendi alanlarında düzenledikleri workshop’larla birbirinden eğlenceli anlara ev sahipliği yap. 1 Michelin yıldızına sahip olan Josean Alija, “Bitmeyen Arayış” adlı sunum  gerçekleştirdi. Ünlü İspanyol şef, Nerua Restaurant’ın The World’s 50 Best Restaurant 2018 listesinde yakaladığı başarı ile adından sıkça söz ettiriyor.

 

UNESCO’nun titizlikle seçtiği 116 şehir arasında Türkiye’yi başarıyla temsil eden Güney Doğu Anadolu’nun incisi Gaziantep, zengin mutfağını ve kültürel zenginliklerini yerelden globale taşımaya devam ediyor. Hayatı boyunca aldığı ilhamlarla yeni birşeyler yaratma hevesinde olan Bask’lı şef Diego Guerrero gerçekleştirdiği sunum ve workshop’la gelenleri kendine hayran bıraktı. 



GastroAntep Fest’in üçüncü gün etkinlikleri ise şu şekilde:

Bangkok’lu şef Thitid Tassanakajohn “Thai Yemeği Etrafında” adlı workshop’unda Thai mutfağından özel lezzetler sundu. 2017 yılında Le Du restoranını hayata geçiren başarılı şef, Thailand Tatler’s Best Restaurants Top 10 listesinde 7. ve Asia’s 50 Best Restaurants listesinde ise 37. sırada yer aldı. Tassanakajohn’un restoranı Le Du, 2018 yılında ise Asia’s 50 Best Restaurants Listesi’nde 14. sıraya yükseldi.



Venezuela’lı pastry chef’i Andrea Dopico, “Yaratıcılığı Geliştirmek” konulu workshop’u ile pastacılık alanındaki tecrübelerini bizler ile paylaşarak lezzet örnekleri sundu. Dopico, 2 Michelin yıldızı sahibi Moments at the Mandarin Oriental’de çalışmalarını sürdürüyor.



GastroAntep Fest’te pasta şefleri Joanna Artieda ve David Gil’in workshop sunumlarından. Xô-cô-la’nın pasta Şefleri “Fıstık: Ürün, Teknik, Yaratıcılık” adlı çalışmalarında fıstıklı tatlılardan lezzet gösterileri sundu.



Dünyaca ünlü şeflerin workshop’ları GastroAntep Fest’e damgasını vurdu. UNESCO şehri Gaziantep’te dünyaca ünlü İspanyol şef Ricard Camerena lezzet sunumuyla dikkatleri üzerine çekti. İspanyol şef hayata geçirdiği Ricard Camarena Restaurant ile kısa sürede başarıyı yakalayarak 1 Michelin yıldızı sahibi oldu.



Venta Moncalvillo’nun şefi olan Ignacio Echapresto, aldığı sayısız ödülü ve yeteneği ile adından sıkça söz ettirdi..



UNESCO tarafından titizlikle seçilen Yaratıcı Şehirler Ağı’nda 116 şehir arasında yer almayı başararak adını tüm dünyaya duyuran Gaziantep, 40 ülkeden dünyaca ünlü şefleri GastroAntep Fest’te bir araya getirdi. Juan Bravo’nun Michelinli şefi Ruben Arnanz “Yumurta ve Fıstık” adlı workshop’u ile katılımcıların beğenisini kazandı.



Gaziantep’in sayılı mekânlarından Orkide, gelenlere hiç kuşkusuz katmerin en leziz halini sundu. İşletme sahibi Mustafa Özgüler; bu eşsiz lezzetin tarihini, hikâyesini ve püf noktalarını GastroAntep Fest sunumunda katılımcılarla paylaştı.



Gaziantep Mutfak Sanatları Merkezi Mutfak Koordinatörü Doğa Çitçi’nin sunumundan. Başarılı şef Gaziantep’in geleneksel ürünlerini kullandığı inovasyon atıştırmalıklarını katılımcılarla paylaştı.



Başarılı şef Ömür Akkor, Elmacı Pazarı Güllüoğlu sahibi Murat Güllü ile gerçekleştirdiği sunumda, Gaziantep’in tarihine bir yolculuk yaptı. Deneyimli şef ve baklava ustası Gaziantep’in bir yöresel alışkanlığına daha değindi ve eski zamanlarda, tepside kalan baklava kırıntılarının geleneksel ekmeğe sarılıp yenildiğini ziyaretçilere anlattı.



Üç gün süren GastroAntep Fest, üçüncü gününde de birbirinden farklı workshop’larla devam etti. Yurt içi ve yurt dışından birçok şefe ev sahipliği yapan UNESCO şehri Gaziantep’te Clou Restaurant’ın şefi Jonathan Berntsen, “Az daha fazladır” adlı bir workshop gerçekleştirdi. Kopenhaglı şef aldığı sayısız ödülle dünyanın önde gelen 1 Michelin yıldızına sahip şeflerinden biri.



Dünyaca ünlü şef Pere Planaguma, “Yüksek Mutfaktan Yumuşak Maddeye” konulu workshop’la GastroAntep Fest’te yoğun ilgi gördü. İspanyol şef kendi restoranı ROM’un yanı sıra  Gastrocultura Mediterránea Akademisi’ne bağlı olarak Harvard Üniversitesi ve dünyanın çeşitli lokasyonlarında gastronomi etkinliklerinde akademisyen ve gastronomik danışmanlık yaptı.



L’Espresso I Ristoranti d’Italia tarafından “Yılın En İyi Genç Şefi” ödülüne sahip, Michelinli şef Luigi Taglienti, GastroAntep Fest’te “Pirinç Sartu ve Turunçgiller” adlı workshop’u ile gelenlere lezzet dolu anlar yaşattı.



Gaziantep geleneksel yemekleri, yerel ürünleri ile bir kez daha kendine hayran bıraktı. Dolu dolu üç gün süren GastroAntep Fest’te ziyaretçiler birbirinden enfes imza lezzetleri tatma imkânı buldular. Festival, moderatörlüğünü Kültür ve Turizm Bakanlığı Gastronomi Şurası Başkanı Vedat Başaran’ın yaptığı Gaziantep’in Simge Mekânları paneliyle son buldu. Konuklar arasında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yer alırken Gaziantep’in efsaneleşmiş kült mekân sahipleri arasında ise İmam Çağdaş’tan Burhan Çağdaş, Küşleme Kebaphan’dan Hüseyin İbili, Çelebioğlu Baklava’dan Mehmet Çiftçi, Kebapçı Halil Usta’dan Halil Kör ve Güllüoğlu Baklava’dan Ömer Güllü yer aldı.

Öte yandan 20-22 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen festivalin sponsorlarından biri de endüstriyel mutfak profesyonellerinden İnoksan oldu. Çinli şef Nanju Wu, yaptığı tavuk yemeğinde İnoksan’ın inovatif fırınlarını ve ocaklarını kullandı. GastroAntep Fest’in endüstriyel mutfak sponsorlarından bir tanesi de İnoksan oldu. Festivalde inovatif mutfak ürünleriyle UNESCO şeflerine kolaylık sağlayan İnoksan’ın profesyonel mutfağından sayısız dünya lezzeti çıktı. Şefler bu özel lezzetleri izleyicilerle paylaştı.



GastroAntep Fest Michelin yıldızlı ve UNESCO şeflerinin birbirinden renkli workshop’ları eşliğinde geçti. Güney Koreli şef Hyo Jin, İnoksan mutfağında bir Kore yemeği olan “bibimbap” hazırladı. Başarılı şef Jin’in workshop’u büyük ilgi gördü.


Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.