Electrolux
Öztiryakiler
Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı
Inoksan
 
Koza Gıda
Hisar
 
Lider Çikolata
Dolfin Gıda
 
Impeks
Tadco Food
 
Ekol Gıda
Bestfoods
 
Yer Fıstığı Üretimi Yüzde 30 Arttı
Eklenme Tarihi : 14.12.2012 - 07:21:08
Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'ünün gerçekleştirildiği Osmaniye'de, üretim alanı ve miktarı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 30 arttı.
Bugün Gazetesi Haberine Göre; Osmaniye genelinde, geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretim yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton ürün hasat edildi. Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaniye'nin tescilli ürünü olan yer fıstığının kent ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'nün kentten karşılandığını kaydeden Sağlam, üreticilerin tescilli ürünlerine sahip çıktığını, bunun da ekim alanlarının ve hasadın artmasını sağladığını bildirdi.

Yer fıstığının kullanım alanlarının genişlemesinin de üretime yansıdığını anlatan Sağlam, şu bilgileri verdi:

''Yer fıstığından draje, hurma ve cezerye gibi ürünlerin üretilmesi, tarım ile sanayinin bütünleşmesini sağlayarak ürün fiyatının artmasını sağladı. Ayrıca yer fıstığı yetiştiricisine sertifikalı tohum dağıttık ve fıstık yetiştirilmesi konusunda eğitimler verdik. Bu da ekim alanının ve verimin artırılması için gerekli çabayı beraberinde getirdi. Geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretimi yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl ise toplam 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton yer fıstığı hasadı yapıldı. Yani yapılan çalışmalar neticesinde yer fıstığı üretimi de ekim alanı da yaklaşık yüzde 30 arttı.''

Fiyatı, kalitesine göre değişen kabuklu yer fıstığının kilosunun ortalama 2,80 liraya satıldığını belirten Sağlam, çiftçilerin bu yıl yapılan üretimle yaklaşık 131 milyon lira gelir elde edeceğini ifade etti.

Uzun kış gecelerindeki sohbetlerin vazgeçilmez çerezlerinden olan kavrulmuş yer fıstığı için üretimin yüzde 75'inin ayrıldığını, geriye kalan kısmın ise sanayi ürünü olarak kullanıldığını hatırlatan Sağlam, kavrulmuş yer fıstığı fiyatının 8 lira olduğunu ve tam kurutulduğu için bu yıl toplanan ürünün gelecek hasada kadar tazeliğini koruyacağını dile getirdi.

Sağlam, yer fıstığı hasat mevsiminin sona ermesi nedeniyle fiyatların da yüzde 10 civarında artmasının beklendiğini belirterek, ''Fiyatı artacağı için yer fıstığı üreticisi 2013'e keyifli girecek'' dedi.

Fıstık üreticilerine destekleme ödemesi yapıldığını da kaydeden Sağlam, şöyle devam etti:

''Birçok konuda üreticilerimize desteklemelerimiz var. Çiftçimizin tohumluk yer fıstığı üretimine de önem vermesi gerek. 1 kilogram tohum üretimi için 80 kuruş destekleme alacaklar. Aynı zamanda sertifikalı tohum eken üreticimize dekara 8 lira destek var.''

YER FISTIĞI

Sadece kuru yemiş olarak tüketime sunulmayan yer fıstığı, çikolata ve cezerye gibi şekerleme sektörü başta olmak üzere her alanda kullanılıyor. Yüzde 46-56 oranında yağlık bir ürün olan yer fıstığı, yağ oranı en yüksek bitkiler arasında bulunuyor. Bu özelliği nedeniyle de dünyada kullanılan bitkisel ham yağın yüzde 20'sini yer fıstığı yağı oluşturuyor.

Fıstığın kabuğu, dolgu maddesinde, sunta ve katı yakıt yapımında kullanılıyor. Yaprağı, kurutularak yumurtacı tavuklara yem olarak veriliyor. Bu bitkiyle beslenen tavuğun yumurtasının sarısı da daha koyu renkte oluyor.
+ Yorum Ekleyin :
İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.
Kullanıcı Adı :
Şifre :
 
Diğer Haberler
Hilton Bursa aşçılarına ödül
Viaport Marina Tuzla’ya demir attı!
Efsina, Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’nda finale kaldı
Seyidoğlu’ndan sağlık ve gençlik dolu kavanoz
Bulgur; Alman Üniversitelerinde ders olarak okutulacak!
Türk ambalaj devi Sarten Romanya'daki 10'uncu yılı kutlandı
Muharrem Doğan: “Organik tavuk pazarını donmuş ürünler büyütecek”
Müge Akgün yazdı: Karaköy'ün tarihi binasında bir lezzet şöleni
Uzun ve zorlu bir yolculuk: Sürdürülebilirlik
İdil Yiğitbaşı: “Değişen koşullara uyum sağlayan firmalar ayakta kalıyor”
İzmit Deniz Ürünleri Festivali’nin ana mutfak sponsoru “Öztiryakiler”
McDonald’s, tüketicileriyle kalitesinin sırrını paylaştı
Akdeniz ve Alpler’in arasında bir cennet: Provence-Alpes-Côte d’Azur
Nestlé’nin “Beslenebilirim” projesine birincilik ödülü
Gaziantep Mutfağı Unesco'da Tanıtıldı
En tatlı bayram hediyesi PARE’den!
Kemal Kükrer Türkiye’nin “geleneksel Adana Şalgam Suyu’’nu özel bir davetle tanıttı
Didem Şenol'un yeni kitabı: biraz gram biraz maya
David Ducamp Koza Live’da!
AŞPAFED'ten bölgesel federasyon oluşumu
Günyağder yeni yönetimini seçti!
Pastacılık sektöründe bir ilk: Alfa Kek Yağı
Barilla büyüyor, karbon ayak izi küçülüyor
Müge Akgün yazdı: Zeytinyağında kalite nasıl sağlanır?
W İstanbul'un gizli bahçesini keşfedin
“Jamie ile Hesaplı Mutfak” 2. sezonuyla 24Kitchen’da
Türkiye’nin ilk ve tek gurme koşusu Demak GurmeRUN 2015 ödülleri, sahiplerini buldu
Turkish Wine Alliance ile şaraplarımız Londra'da
Metro Toptancı Market, Coğrafi İşaretli Ürünler projesi ile Altın Pusula’nın sahibi oldu
L'oliva The Brasserie'ye İtalyan lezzet rüzgarı
Özgürlüğün yeni adresi
Coleen Donnelly ve Michael Holleman Ekol Culinary’de
Düzenleyici kurallara rağmen İtalyanların 10'da 8'i ek besin alıyorlar
Gerçek italyan kahvesi İstanbul'da..
37 Elde Meze artık on iki ay Bodrum'da...
AŞPAFED’ten açıklama
“Karaköy’ün lezzet ve keyif bereketi: ‘Nar Dükkan’
Günün her saati siyah çay içenlere, Chado’dan Earl Grey Decaf
Palivor Çiftliği Hot Dog severleri Nişantaşı'na bekliyor
Öztiryakiler-Metro Horeca Festivali’nde
 
İmren Marmara
Lider Çikolata
Antakya Bakkalı

 
Dergiler Haber Portalları Web Video Etkinlik
Ana Sayfa  .   Haber  .   Yazarlar  .   Röportaj  .   Dosya  .   Organizasyon  .   E-Dergi  .   Künye  .   TV  .   Kitap
Tasarım ve Kodlama : BzLabs Interaktif <info@bzlabs.com>
©2007 - 2015 Gökmen Sözen Görsel Çözüm Hizmetleri <info@foodinlife.com.tr> . Her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz.