Electrolux
Öztiryakiler
Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı
Inoksan
 
Koza Gıda
Hisar
 
Dolfin Gıda
Impeks
 
Tadco Food
Ekol Gıda
 
Yer Fıstığı Üretimi Yüzde 30 Arttı
Eklenme Tarihi : 14.12.2012 - 07:21:08
Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'ünün gerçekleştirildiği Osmaniye'de, üretim alanı ve miktarı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 30 arttı.
Bugün Gazetesi Haberine Göre; Osmaniye genelinde, geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretim yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton ürün hasat edildi. Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaniye'nin tescilli ürünü olan yer fıstığının kent ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'nün kentten karşılandığını kaydeden Sağlam, üreticilerin tescilli ürünlerine sahip çıktığını, bunun da ekim alanlarının ve hasadın artmasını sağladığını bildirdi.

Yer fıstığının kullanım alanlarının genişlemesinin de üretime yansıdığını anlatan Sağlam, şu bilgileri verdi:

''Yer fıstığından draje, hurma ve cezerye gibi ürünlerin üretilmesi, tarım ile sanayinin bütünleşmesini sağlayarak ürün fiyatının artmasını sağladı. Ayrıca yer fıstığı yetiştiricisine sertifikalı tohum dağıttık ve fıstık yetiştirilmesi konusunda eğitimler verdik. Bu da ekim alanının ve verimin artırılması için gerekli çabayı beraberinde getirdi. Geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretimi yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl ise toplam 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton yer fıstığı hasadı yapıldı. Yani yapılan çalışmalar neticesinde yer fıstığı üretimi de ekim alanı da yaklaşık yüzde 30 arttı.''

Fiyatı, kalitesine göre değişen kabuklu yer fıstığının kilosunun ortalama 2,80 liraya satıldığını belirten Sağlam, çiftçilerin bu yıl yapılan üretimle yaklaşık 131 milyon lira gelir elde edeceğini ifade etti.

Uzun kış gecelerindeki sohbetlerin vazgeçilmez çerezlerinden olan kavrulmuş yer fıstığı için üretimin yüzde 75'inin ayrıldığını, geriye kalan kısmın ise sanayi ürünü olarak kullanıldığını hatırlatan Sağlam, kavrulmuş yer fıstığı fiyatının 8 lira olduğunu ve tam kurutulduğu için bu yıl toplanan ürünün gelecek hasada kadar tazeliğini koruyacağını dile getirdi.

Sağlam, yer fıstığı hasat mevsiminin sona ermesi nedeniyle fiyatların da yüzde 10 civarında artmasının beklendiğini belirterek, ''Fiyatı artacağı için yer fıstığı üreticisi 2013'e keyifli girecek'' dedi.

Fıstık üreticilerine destekleme ödemesi yapıldığını da kaydeden Sağlam, şöyle devam etti:

''Birçok konuda üreticilerimize desteklemelerimiz var. Çiftçimizin tohumluk yer fıstığı üretimine de önem vermesi gerek. 1 kilogram tohum üretimi için 80 kuruş destekleme alacaklar. Aynı zamanda sertifikalı tohum eken üreticimize dekara 8 lira destek var.''

YER FISTIĞI

Sadece kuru yemiş olarak tüketime sunulmayan yer fıstığı, çikolata ve cezerye gibi şekerleme sektörü başta olmak üzere her alanda kullanılıyor. Yüzde 46-56 oranında yağlık bir ürün olan yer fıstığı, yağ oranı en yüksek bitkiler arasında bulunuyor. Bu özelliği nedeniyle de dünyada kullanılan bitkisel ham yağın yüzde 20'sini yer fıstığı yağı oluşturuyor.

Fıstığın kabuğu, dolgu maddesinde, sunta ve katı yakıt yapımında kullanılıyor. Yaprağı, kurutularak yumurtacı tavuklara yem olarak veriliyor. Bu bitkiyle beslenen tavuğun yumurtasının sarısı da daha koyu renkte oluyor.
+ Yorum Ekleyin :
İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.
Kullanıcı Adı :
Şifre :
 
Diğer Haberler
Değerli şef Bayram Dönmez'in ailesi ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz
Taze ve lezzetli pastaların değişmeyen adresi; Mr. Cookies
Soğukçeşme Sokağı'nda yeni bir dönem başlıyor...
En tatlı hayallerinizin lezzet durağı; Qurabiye
Big Dessert'ten şekersiz lolipop
1. İçanapafed Türk Mutfağı Kebap Yarışması ve Gençlik Şöleni sona erdi
Londra’dan sonra ikinci Kahve Dünyası Romanya’da açıldı
Burger tutkunları 28 Mayıs Dünya Burger Günü’nü Hellmann’s ile kutladı
Radisson Blu’nun İstanbul’daki en yeni oteli Radisson Blu Ottomare Hotel Ataköy açıldı
Yeniköy’ün gözde buluşma noktası: Dizzy Brasserie & Cafe
Ramazan'ın özlenen lezzetleri İstanbul Marriott Hotel Şişli'de
Fimak Makina CEO’su Zorman Bayramoğlu: “Fimak müşterilerine hizmetlerini çözüm ortağı olarak sunuyor”
Kızıltoprak’ta şeker gibi pastaların adresi Yirmidört
Alsancak Şenliği'nde Balık-Ekmek
Yarının kadın aşçılarına global destek!
Şeffaf Mutfak Güvenli Gıda Festivali ziyaretçileri bekliyor
S. Pellegrino Young Chef 2016 finalistleri açıklandı
Shangri-La Bosphorus'ta Tayland yemekleri
Unilever Food Solutions geleceğin şefleri ile mutfağa girdi
Kuzguncuk’un renkli şekerlemeler diyarı: Big Dessert
Dedeman Grubu büyümeye devam ediyor: Park Dedeman Trabzon açıldı
EDT EXPO yarışmaları teşekkür yemeğinde jüri, moderatör ve yarışmacılar biraraya geldi
Kuveyt kahvaltılarına Türk tahini
Göçmen Börekçisi bu Ramazan iftar davetlerine elinizi boş göndermiyor
Bozburun Yarımadası'nda saklı bir cennet: Dionysos Hotel
Domino’s Pizza’dan açlık bastıran teknoloji
İftar muhabbetleri Café Valente Türk kahvesi ile koyulaşsın
Michelin yıldızlı Christoffer Hruskova Londra'da bakery açıyor
Müdavimlerinin vazgeçilmez mekanı Zanzibar şimdi Zorlu Center’da
Chef's Table birbirinden ünlü şefleri ağırlıyor
Dubb Indian Bosphorus özgün tatları Hilton İstanbul Bosphorus’da açıldı
Moğol Barbeküsü atölye çalışması Go Meso’da!
Starbucks Reserve™ ile benzersiz bir kahve deneyimi
Pazar kahvaltılarının en keyifli adresi; Vogue
Modern bir Osmanlı rüyası Hagia Sophia Mansions
Boğaz’da caz keyfi Lacivert’te
Bilkent Station’da kahve şöleni başlıyor
Litvanya yemeklerinde Türkiye salçalarını kullanacak
Komşufırın’dan Ramazan’a özel iki lezzet: tam buğday unlu Ramazan pidesi ve tane tahıllı Ramazan pidesi
Buram buram kakao kokan ülke: Fildişi Sahili
 
Golf Dondurma
Protel e-dönüşüm
İmren Marmara
Antakya Bakkalı
Arkhe

 
Dergiler Haber Portalları Web Video Etkinlik
Ana Sayfa  .   Haber  .   Yazarlar  .   Röportaj  .   Dosya  .   Organizasyon  .   E-Dergi  .   Künye  .   TV  .   Kitap
Tasarım ve Kodlama : Kavi Bilişim <info@kavibilisim.com>
©2007 - 2016 Gökmen Sözen Görsel Çözüm Hizmetleri <info@foodinlife.com.tr> . Her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz.