Electrolux
Öztiryakiler
Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı
Inoksan Inosmart
 
Koza Gıda
Hisar
 
Lider Çikolata
Dolfin Gıda
 
Impeks
Tadco Food
 
Ekol Gıda
Bestfoods
 
Yer Fıstığı Üretimi Yüzde 30 Arttı
Eklenme Tarihi : 14.12.2012 - 07:21:08
Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'ünün gerçekleştirildiği Osmaniye'de, üretim alanı ve miktarı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 30 arttı.
Bugün Gazetesi Haberine Göre; Osmaniye genelinde, geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretim yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton ürün hasat edildi. Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaniye'nin tescilli ürünü olan yer fıstığının kent ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'nün kentten karşılandığını kaydeden Sağlam, üreticilerin tescilli ürünlerine sahip çıktığını, bunun da ekim alanlarının ve hasadın artmasını sağladığını bildirdi.

Yer fıstığının kullanım alanlarının genişlemesinin de üretime yansıdığını anlatan Sağlam, şu bilgileri verdi:

''Yer fıstığından draje, hurma ve cezerye gibi ürünlerin üretilmesi, tarım ile sanayinin bütünleşmesini sağlayarak ürün fiyatının artmasını sağladı. Ayrıca yer fıstığı yetiştiricisine sertifikalı tohum dağıttık ve fıstık yetiştirilmesi konusunda eğitimler verdik. Bu da ekim alanının ve verimin artırılması için gerekli çabayı beraberinde getirdi. Geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretimi yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl ise toplam 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton yer fıstığı hasadı yapıldı. Yani yapılan çalışmalar neticesinde yer fıstığı üretimi de ekim alanı da yaklaşık yüzde 30 arttı.''

Fiyatı, kalitesine göre değişen kabuklu yer fıstığının kilosunun ortalama 2,80 liraya satıldığını belirten Sağlam, çiftçilerin bu yıl yapılan üretimle yaklaşık 131 milyon lira gelir elde edeceğini ifade etti.

Uzun kış gecelerindeki sohbetlerin vazgeçilmez çerezlerinden olan kavrulmuş yer fıstığı için üretimin yüzde 75'inin ayrıldığını, geriye kalan kısmın ise sanayi ürünü olarak kullanıldığını hatırlatan Sağlam, kavrulmuş yer fıstığı fiyatının 8 lira olduğunu ve tam kurutulduğu için bu yıl toplanan ürünün gelecek hasada kadar tazeliğini koruyacağını dile getirdi.

Sağlam, yer fıstığı hasat mevsiminin sona ermesi nedeniyle fiyatların da yüzde 10 civarında artmasının beklendiğini belirterek, ''Fiyatı artacağı için yer fıstığı üreticisi 2013'e keyifli girecek'' dedi.

Fıstık üreticilerine destekleme ödemesi yapıldığını da kaydeden Sağlam, şöyle devam etti:

''Birçok konuda üreticilerimize desteklemelerimiz var. Çiftçimizin tohumluk yer fıstığı üretimine de önem vermesi gerek. 1 kilogram tohum üretimi için 80 kuruş destekleme alacaklar. Aynı zamanda sertifikalı tohum eken üreticimize dekara 8 lira destek var.''

YER FISTIĞI

Sadece kuru yemiş olarak tüketime sunulmayan yer fıstığı, çikolata ve cezerye gibi şekerleme sektörü başta olmak üzere her alanda kullanılıyor. Yüzde 46-56 oranında yağlık bir ürün olan yer fıstığı, yağ oranı en yüksek bitkiler arasında bulunuyor. Bu özelliği nedeniyle de dünyada kullanılan bitkisel ham yağın yüzde 20'sini yer fıstığı yağı oluşturuyor.

Fıstığın kabuğu, dolgu maddesinde, sunta ve katı yakıt yapımında kullanılıyor. Yaprağı, kurutularak yumurtacı tavuklara yem olarak veriliyor. Bu bitkiyle beslenen tavuğun yumurtasının sarısı da daha koyu renkte oluyor.
+ Yorum Ekleyin :
İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.
Kullanıcı Adı :
Şifre :
 
Diğer Haberler
EDT EXPO’da 4 farklı yarışma ve göz alıcı bir jüri ekibi: Bu büyük gastronomi şölenine davetlisiniz!
Şef Gıda, ürünleriyle yemeklerde sihirli bir dokunuş sağlıyor
Nar Gourmet ile Balkanlar'a lezzetli bir yolculuk
“Koza’da sınır yok”
Nezih Müftügil yazdı: Pastacıların yaptığı aslında kimyadır
En lezzetli tapas’lar ile keyifli anların yaratıcısı; Wine&More
Ömür Akkor yazdı: Osmanlı'dan iki yumurtalı tatlı
ÇAYKUR, beyaz çay satışına başladı
Ülker, 2014 yılında 2,9 milyar TL ciro yaptı
MSA, Nisan workshop’ları ile baharı karşılıyor
“Türkiye’deki otellerin yüzde 80’ine tartolet satışımız var”
Hilton Worldwide’ın en iyi şefleri ve barmenleri İstanbul’da yarıştı
Rudolf’tan Kadınlar Günü’ne özel eşsiz bir menü: “Güneş kadınlar için parlasın”
Porland'dan mutfak profesyonelleri için Maria serisi
Metro, Kars kaşarını dünya ile buluşturmaya hazırlanıyor
“Ticari büyüklüğümüzü koruyarak geliştirmek istiyoruz”
Donipa Gıda, İnoksan iş birliğiyle IBATECH’te
İnoksan gözünü dünyaya çeviriyor
Rational, IBATECH’te dopdolu
3. Fırıncılık ve Pastacılık Teknolojileri Fuarı IBATECH Ankara başladı
Yurt dışında Türkiye’nin gururu; Pınar Labne…
Cipriani'den kadınlara özel seramoniler
İnterni, yeni ürünü Big Green Egg’in tanıtımını gerçekleştirdi
Plus Kitchen’a mevsime özel yeni lezzetler!
Faruk Güllüoğlu 150 yıldır kalitenin ve lezzetin ortak noktası
Reçel üretiminde 100 yıllık deneyim: Yenigün Gıda
CVK Hotel Taksim'den kadınlar için özel süprizler
Bol kahkaha ve sohbet eşliğinde wrap keyfi
ISS Culinary Team, Uluslararası Güney Avrupa Yemek Yarışması’ndan madalyalarla döndü
CNR EXPO, gastronomi şölenine ev sahipliği yapacak
Arbella makarna değerler buluşması yapıldı
Fiamma'dan "Kadınlar Günü"ne özel nefis bir yemek
Palivor Çiftliği Bebek'te hediyeli brunch keyfi
IBATECH Ankara, yarın kapılarını açıyor
Simit Sarayı, 2018 yılının sonunda bin şubeye ulaşmayı hedefliyor
Unilever Food Solutions geleceğin şefleri ve turizmcileriyle buluştu
Tarabya’nın lezzet bahçesi açıldı
Gıda sektöründe yenilikçi fikirlere fırsat
Yeme-İçme Alışkanlıkları ve Gastronomi Gelenekleri devam ediyor
Meksika lezzetleri kapıya geldi!
 
İmren Marmara
Lider Çikolata
worldchocolatemasters.com
3. Ev dışı tüketim gıda ürünleri,sarf malzemeleri, ekipmanları üreticileri ve tedarikçileri fuarı
Antakya Bakkalı

 
Dergiler Haber Portalları Web Video Etkinlik
Ana Sayfa  .   Haber  .   Yazarlar  .   Röportaj  .   Dosya  .   Organizasyon  .   E-Dergi  .   Künye  .   TV  .   Kitap
Tasarım ve Kodlama : BzLabs Interaktif <info@bzlabs.com>
©2007 - 2015 Gökmen Sözen Görsel Çözüm Hizmetleri <info@foodinlife.com.tr> . Her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz.