Electrolux
Öztiryakiler
Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı
 
Koza Gıda
Hisar
 
Lider Çikolata
Dolfin Gıda
 
Impeks
Tadco Food
 
Ekol Gıda
Bestfoods
 
Yer Fıstığı Üretimi Yüzde 30 Arttı
Eklenme Tarihi : 14.12.2012 - 07:21:08
Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'ünün gerçekleştirildiği Osmaniye'de, üretim alanı ve miktarı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 30 arttı.
Bugün Gazetesi Haberine Göre; Osmaniye genelinde, geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretim yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton ürün hasat edildi. Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaniye'nin tescilli ürünü olan yer fıstığının kent ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'nün kentten karşılandığını kaydeden Sağlam, üreticilerin tescilli ürünlerine sahip çıktığını, bunun da ekim alanlarının ve hasadın artmasını sağladığını bildirdi.

Yer fıstığının kullanım alanlarının genişlemesinin de üretime yansıdığını anlatan Sağlam, şu bilgileri verdi:

''Yer fıstığından draje, hurma ve cezerye gibi ürünlerin üretilmesi, tarım ile sanayinin bütünleşmesini sağlayarak ürün fiyatının artmasını sağladı. Ayrıca yer fıstığı yetiştiricisine sertifikalı tohum dağıttık ve fıstık yetiştirilmesi konusunda eğitimler verdik. Bu da ekim alanının ve verimin artırılması için gerekli çabayı beraberinde getirdi. Geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretimi yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl ise toplam 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton yer fıstığı hasadı yapıldı. Yani yapılan çalışmalar neticesinde yer fıstığı üretimi de ekim alanı da yaklaşık yüzde 30 arttı.''

Fiyatı, kalitesine göre değişen kabuklu yer fıstığının kilosunun ortalama 2,80 liraya satıldığını belirten Sağlam, çiftçilerin bu yıl yapılan üretimle yaklaşık 131 milyon lira gelir elde edeceğini ifade etti.

Uzun kış gecelerindeki sohbetlerin vazgeçilmez çerezlerinden olan kavrulmuş yer fıstığı için üretimin yüzde 75'inin ayrıldığını, geriye kalan kısmın ise sanayi ürünü olarak kullanıldığını hatırlatan Sağlam, kavrulmuş yer fıstığı fiyatının 8 lira olduğunu ve tam kurutulduğu için bu yıl toplanan ürünün gelecek hasada kadar tazeliğini koruyacağını dile getirdi.

Sağlam, yer fıstığı hasat mevsiminin sona ermesi nedeniyle fiyatların da yüzde 10 civarında artmasının beklendiğini belirterek, ''Fiyatı artacağı için yer fıstığı üreticisi 2013'e keyifli girecek'' dedi.

Fıstık üreticilerine destekleme ödemesi yapıldığını da kaydeden Sağlam, şöyle devam etti:

''Birçok konuda üreticilerimize desteklemelerimiz var. Çiftçimizin tohumluk yer fıstığı üretimine de önem vermesi gerek. 1 kilogram tohum üretimi için 80 kuruş destekleme alacaklar. Aynı zamanda sertifikalı tohum eken üreticimize dekara 8 lira destek var.''

YER FISTIĞI

Sadece kuru yemiş olarak tüketime sunulmayan yer fıstığı, çikolata ve cezerye gibi şekerleme sektörü başta olmak üzere her alanda kullanılıyor. Yüzde 46-56 oranında yağlık bir ürün olan yer fıstığı, yağ oranı en yüksek bitkiler arasında bulunuyor. Bu özelliği nedeniyle de dünyada kullanılan bitkisel ham yağın yüzde 20'sini yer fıstığı yağı oluşturuyor.

Fıstığın kabuğu, dolgu maddesinde, sunta ve katı yakıt yapımında kullanılıyor. Yaprağı, kurutularak yumurtacı tavuklara yem olarak veriliyor. Bu bitkiyle beslenen tavuğun yumurtasının sarısı da daha koyu renkte oluyor.
+ Yorum Ekleyin :
İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.
Kullanıcı Adı :
Şifre :
 
Diğer Haberler
Hatay Aşçılar ve Turizm Birliği Derneği’nin Yönetim Kurulu değişti
Yapılan en yeni coğrafi işaret tescil başvuruları..
Sivas Aşçılar ve Pastacılar Derneği kuruldu
13. İstanbul Mutfak Günleri sona erdi..
Sultanahmet’in ara sokakları Hilton’dan pahalı
Zomato Türkiye'nin popüler restoran arama servisi Mekanist'i satın aldı
Mutfağın yıldızları EDT Expo'da buluşuyor
Lacivert'te aşka yakışan lezzetler
Brizo’da tutkuyla hazırlanan brunch lezzetleri
Baydöner, İstanbul’daki restoranlarına bir yenisini daha ekledi
Yepyeni ve özgün bir yaşam alanı "Prototype"
Hilton Garden Inn kanatlarını İstanbul Atatürk Havalimanı üzerinde açtı
Taşfed Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Manav, “Herşey genç aşçılarımız için”
Yılın Altın Türk Şefi yarışması başladı
Koza Gıda, “Dünya markalarını getirerek şeflerin hizmetine sunuyoruz”
Ekol Gıda’dan organik ve yöresel ürünleri piyasaya sunmaya hazırlanıyor
Sanpa Gıda, “Festival çok keyifli ve hareketli”
Horesu, “Tüm ürünlerimiz yöresinden geliyor ve katkı maddesiz üretiliyor”
Chefs Atelier, “Festival beklediğimizden daha yoğun geçiyor”
Constance Hotels & Resorts dünyanın en iyi 25 oteli kategorisinde yer alıyor!
Metro, “Genç şefleri her zaman destekliyoruz”
Kapp, “Aşçılarımızı ve sektörü desteklemeye devam edeceğiz”
FoodinLife'ın yeni sayısının kapak konuğu; etin ustası Beyti
Peynir üretimine yeni düzenlemeler getiriliyor
Bocuse d'Or yarışmasının galibi Norveç oldu
Minimalist, yaratıcı ve doğal: “Mast Brothers Chocolate Makers”
Mutfakların olmazsa olmazı ekmeğin en sıcak ve taze adresleri
Taze kahvenin Moda’daki adresi: Cherrybean Coffees
Geleneksel Fransız ekmeğinin ustası: Eric Kayser
Hayal gücünün sınırlarını zorlayan çikolata markası; Giano Chocolate
Dr. Sait Koca, BESD-BİR Yönetim Kurulu’na yeniden başkan seçildi
Burger Break hızla büyüyor
Sevdiğinizin kalbine giden yol MiLanGo’dan geçiyor
Brizo Restoran’da tutkuyla hazırlanan brunch lezzetleri
Bursa’nın efsane lezzetlerinin sevilen noktası; Ülkü Pastanesi
Shangri-La Hotel Jakarta Executive Sous Chef Yusuf Yaran: “Pastacı olunmaz, pastacı doğulur”
Four Seasons Bosphorus’un Pastane Baş Aşçısı Ghislain Gaille’den ilhamını Boğaz’dan alan tatlılar
Öztiryakiler Sirha Lyon Fuarı’nda yeni ürünlerini tanıttı
Pera Palace Hotel Jumeirah’da aşk zamanı
Sanat ve Türk kahvesi "Okkalı Muhabbetler"de buluştu
 
İmren Marmara
Lider Çikolata
worldchocolatemasters.com
3. Ev dışı tüketim gıda ürünleri,sarf malzemeleri, ekipmanları üreticileri ve tedarikçileri fuarı
Antakya Bakkalı

 
Dergiler Haber Portalları Web Video Etkinlik
Ana Sayfa  .   Haber  .   Yazarlar  .   Röportaj  .   Dosya  .   Organizasyon  .   E-Dergi  .   Künye  .   TV  .   Kitap
Tasarım ve Kodlama : BzLabs Interaktif <info@bzlabs.com>
©2007 - 2015 Gökmen Sözen Görsel Çözüm Hizmetleri <info@foodinlife.com.tr> . Her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz.