Electrolux
Öztiryakiler
Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı
Inoksan
 
Koza Gıda
Hisar
 
Dolfin Gıda
Impeks
 
Tadco Food
Ekol Gıda
 
Yer Fıstığı Üretimi Yüzde 30 Arttı
Eklenme Tarihi : 14.12.2012 - 07:21:08
Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'ünün gerçekleştirildiği Osmaniye'de, üretim alanı ve miktarı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 30 arttı.
Bugün Gazetesi Haberine Göre; Osmaniye genelinde, geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretim yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton ürün hasat edildi. Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaniye'nin tescilli ürünü olan yer fıstığının kent ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'nün kentten karşılandığını kaydeden Sağlam, üreticilerin tescilli ürünlerine sahip çıktığını, bunun da ekim alanlarının ve hasadın artmasını sağladığını bildirdi.

Yer fıstığının kullanım alanlarının genişlemesinin de üretime yansıdığını anlatan Sağlam, şu bilgileri verdi:

''Yer fıstığından draje, hurma ve cezerye gibi ürünlerin üretilmesi, tarım ile sanayinin bütünleşmesini sağlayarak ürün fiyatının artmasını sağladı. Ayrıca yer fıstığı yetiştiricisine sertifikalı tohum dağıttık ve fıstık yetiştirilmesi konusunda eğitimler verdik. Bu da ekim alanının ve verimin artırılması için gerekli çabayı beraberinde getirdi. Geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretimi yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl ise toplam 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton yer fıstığı hasadı yapıldı. Yani yapılan çalışmalar neticesinde yer fıstığı üretimi de ekim alanı da yaklaşık yüzde 30 arttı.''

Fiyatı, kalitesine göre değişen kabuklu yer fıstığının kilosunun ortalama 2,80 liraya satıldığını belirten Sağlam, çiftçilerin bu yıl yapılan üretimle yaklaşık 131 milyon lira gelir elde edeceğini ifade etti.

Uzun kış gecelerindeki sohbetlerin vazgeçilmez çerezlerinden olan kavrulmuş yer fıstığı için üretimin yüzde 75'inin ayrıldığını, geriye kalan kısmın ise sanayi ürünü olarak kullanıldığını hatırlatan Sağlam, kavrulmuş yer fıstığı fiyatının 8 lira olduğunu ve tam kurutulduğu için bu yıl toplanan ürünün gelecek hasada kadar tazeliğini koruyacağını dile getirdi.

Sağlam, yer fıstığı hasat mevsiminin sona ermesi nedeniyle fiyatların da yüzde 10 civarında artmasının beklendiğini belirterek, ''Fiyatı artacağı için yer fıstığı üreticisi 2013'e keyifli girecek'' dedi.

Fıstık üreticilerine destekleme ödemesi yapıldığını da kaydeden Sağlam, şöyle devam etti:

''Birçok konuda üreticilerimize desteklemelerimiz var. Çiftçimizin tohumluk yer fıstığı üretimine de önem vermesi gerek. 1 kilogram tohum üretimi için 80 kuruş destekleme alacaklar. Aynı zamanda sertifikalı tohum eken üreticimize dekara 8 lira destek var.''

YER FISTIĞI

Sadece kuru yemiş olarak tüketime sunulmayan yer fıstığı, çikolata ve cezerye gibi şekerleme sektörü başta olmak üzere her alanda kullanılıyor. Yüzde 46-56 oranında yağlık bir ürün olan yer fıstığı, yağ oranı en yüksek bitkiler arasında bulunuyor. Bu özelliği nedeniyle de dünyada kullanılan bitkisel ham yağın yüzde 20'sini yer fıstığı yağı oluşturuyor.

Fıstığın kabuğu, dolgu maddesinde, sunta ve katı yakıt yapımında kullanılıyor. Yaprağı, kurutularak yumurtacı tavuklara yem olarak veriliyor. Bu bitkiyle beslenen tavuğun yumurtasının sarısı da daha koyu renkte oluyor.
+ Yorum Ekleyin :
İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.
Kullanıcı Adı :
Şifre :
 
Diğer Haberler
Yumurtacıların umudu 'hacılar’
TMSD Başkanı Külahçıoğlu: "İngiltere makarnasız kalmaz"
Organik kayısıya destek devam ediyor
Arnavutköy’de sanat ve yemek Hudson’da birleşiyor
Marmara'ya çikolata Doğu'ya şeker
ÇAYKUR 144 milyon lira çay budama bedeli ödedi
Raymond Blanc'ten iki yeni restoran
Michelin yıldızlı İskoç şeften gençler için kariyer önerileri
“Bizans Döneminden Esintilerle” bir akşam yemeği
Türkiye’nin 252 yöresel ürünü coğrafi işaret için sıraya girdi
Björn Frantzen, Palazzo Versace Dubai'de
Macaronni ile Bodrum'da İtalyan rüzgarı esecek
70'li yıllardan bir miras: Park Şamdan
Şef için tabak nedir? Mutfağın yıldız isimleri FoodinLife'a anlattılar
Moda’nın huzuru, şehrin dinamiği Club Quartier’da yaşanıyor
Şili mutfağında Türk bulguru yer alacak
Sultanahmet’te iftar bir başka güzel
İştah açan kitaplar
Ülker'den yeni satın alma
“Kantin”de yeni dönem
Türkiye'de gıda güvenliği arttı
Muz kulesi ile tatlı keyfinin zirvesi Pesto İtaliano’ da!
Kumlubük'ün saklı cenneti
Özsüt’ün sütlü tatlılarıyla, bu bayram hafif ve lezzetli geçecek
Murat Bozok: Anjan robotlarıyla aşçılara bel altı vuruyor ama ya lezzet!
Kobe etini bu kadar değerli, pahalı kılan nedir?
Şef Emre İnanır, Babillon Hotel’in 6. yıldızı oluyor
Ege adalarına lezzet yolculuğu
Sofra / Compass Group Genel Müdürü Nihat Kartal: “İşverenler çalışan için yemeğin öneminin farkına vardı”
Tatsız tuzsuz domateslerden kurtulduk
İngilizlere bir kötü haber de İtalya'dan
Omar Mosquera Mallen’den akdeniz lezzetleri
Karıştırma sanatının renkli dünyası: Miksoloji
Dünyanın en çekici oteli Soho House İstanbul
Kuzey'in sıradışı pastacısı Joel Lindqvist
Sürpriz yumurtaya obezite yasağı
2 bin 500 rakımdaki yaylada organik bal üretimi
Refika Birgül yazdı, Afyon'un kaymağı neden en iyisi?
Hint mutfağı ile baharata doyacaksınız
Tarımda 8 milyar liralık destek ödendi
 
Golf Dondurma
Protel e-dönüşüm
İmren Marmara
Antakya Bakkalı
Arkhe
Gyd Grup

 
Dergiler Haber Portalları Web Video Etkinlik
Ana Sayfa  .   Haber  .   Yazarlar  .   Röportaj  .   Dosya  .   Organizasyon  .   E-Dergi  .   Künye  .   TV  .   Kitap
Tasarım ve Kodlama : Kavi Bilişim <info@kavibilisim.com>
©2007 - 2016 Gökmen Sözen Görsel Çözüm Hizmetleri <info@foodinlife.com.tr> . Her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz.