Electrolux
Öztiryakiler
Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı
 
Koza Gıda
Hisar
 
Lider Çikolata
Dolfin Gıda
 
Impeks
Tadco Food
 
Ekol Gıda
Bestfoods
 
Yer Fıstığı Üretimi Yüzde 30 Arttı
Eklenme Tarihi : 14.12.2012 - 07:21:08
Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'ünün gerçekleştirildiği Osmaniye'de, üretim alanı ve miktarı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 30 arttı.
Bugün Gazetesi Haberine Göre; Osmaniye genelinde, geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretim yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton ürün hasat edildi. Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaniye'nin tescilli ürünü olan yer fıstığının kent ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'nün kentten karşılandığını kaydeden Sağlam, üreticilerin tescilli ürünlerine sahip çıktığını, bunun da ekim alanlarının ve hasadın artmasını sağladığını bildirdi.

Yer fıstığının kullanım alanlarının genişlemesinin de üretime yansıdığını anlatan Sağlam, şu bilgileri verdi:

''Yer fıstığından draje, hurma ve cezerye gibi ürünlerin üretilmesi, tarım ile sanayinin bütünleşmesini sağlayarak ürün fiyatının artmasını sağladı. Ayrıca yer fıstığı yetiştiricisine sertifikalı tohum dağıttık ve fıstık yetiştirilmesi konusunda eğitimler verdik. Bu da ekim alanının ve verimin artırılması için gerekli çabayı beraberinde getirdi. Geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretimi yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl ise toplam 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton yer fıstığı hasadı yapıldı. Yani yapılan çalışmalar neticesinde yer fıstığı üretimi de ekim alanı da yaklaşık yüzde 30 arttı.''

Fiyatı, kalitesine göre değişen kabuklu yer fıstığının kilosunun ortalama 2,80 liraya satıldığını belirten Sağlam, çiftçilerin bu yıl yapılan üretimle yaklaşık 131 milyon lira gelir elde edeceğini ifade etti.

Uzun kış gecelerindeki sohbetlerin vazgeçilmez çerezlerinden olan kavrulmuş yer fıstığı için üretimin yüzde 75'inin ayrıldığını, geriye kalan kısmın ise sanayi ürünü olarak kullanıldığını hatırlatan Sağlam, kavrulmuş yer fıstığı fiyatının 8 lira olduğunu ve tam kurutulduğu için bu yıl toplanan ürünün gelecek hasada kadar tazeliğini koruyacağını dile getirdi.

Sağlam, yer fıstığı hasat mevsiminin sona ermesi nedeniyle fiyatların da yüzde 10 civarında artmasının beklendiğini belirterek, ''Fiyatı artacağı için yer fıstığı üreticisi 2013'e keyifli girecek'' dedi.

Fıstık üreticilerine destekleme ödemesi yapıldığını da kaydeden Sağlam, şöyle devam etti:

''Birçok konuda üreticilerimize desteklemelerimiz var. Çiftçimizin tohumluk yer fıstığı üretimine de önem vermesi gerek. 1 kilogram tohum üretimi için 80 kuruş destekleme alacaklar. Aynı zamanda sertifikalı tohum eken üreticimize dekara 8 lira destek var.''

YER FISTIĞI

Sadece kuru yemiş olarak tüketime sunulmayan yer fıstığı, çikolata ve cezerye gibi şekerleme sektörü başta olmak üzere her alanda kullanılıyor. Yüzde 46-56 oranında yağlık bir ürün olan yer fıstığı, yağ oranı en yüksek bitkiler arasında bulunuyor. Bu özelliği nedeniyle de dünyada kullanılan bitkisel ham yağın yüzde 20'sini yer fıstığı yağı oluşturuyor.

Fıstığın kabuğu, dolgu maddesinde, sunta ve katı yakıt yapımında kullanılıyor. Yaprağı, kurutularak yumurtacı tavuklara yem olarak veriliyor. Bu bitkiyle beslenen tavuğun yumurtasının sarısı da daha koyu renkte oluyor.
+ Yorum Ekleyin :
İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.
Kullanıcı Adı :
Şifre :
 
Diğer Haberler
Lezzetin doğuşuna yolculuk: Go Meso
Hindistan'a büyülü yolculuk
Şeker ya da oyun? Bar 212’de karar verin
Divan'da şehre dönüş muhteşem olacak
TÜRK REÇELLERİ WALLMART'A İNGİLTERE'DEN GİRDİ
Zeytinde yüzde 40 kayıp var
Salçaya yüzde 40 zam yolda
P.F. Chang's'in yaratıcısı Philip Chiang İstanbul'daydı
Zeytinyağlı somon lezzeti Dardanel imzasıyla sofralarda
Boğaz ve Koru manzarası eşliğinde Anonim’de doğal kahvaltı keyfi
ÇİĞ KÖFTE SUŞİYE DÖNÜŞTÜ
Bursa Gastronomi Yemek Yarışması'nın mutfakları İnoksan'a emanet!
“Fratelli la Bufala - Leventoft“ Napoliten Mutfağı ve gurme Napoli pizzası sevenlerin klasik buluşma noktası
Prestijli Mutfak Sanatları Okulu FERRANDI bünyesindeki ‘Samsung Mutfak Okulu’ Paris’te Açılıyor
Palmarina Bodrum dört mevsim çok renkli
Canopy by Hilton’a merhaba deyin
Divan Grubu, g2m işbirliğiyle ev dışı tüketim sektöründe büyüyor
Waffle House lezzetlerini yeni sezona hazırladı
Dünyanın en büyük ev tipi fırını Gaggenau BX280
Londra Hotelympia Aşçılar Yarışması
Ünlü şef Tom Aikens Türkiye’de lezzet keşfine çıkıyor
Eksper Gıda Facebook'ta
Alaska Frigo'yu Eti satın aldı
Kasım’da aşk Özsüt ile bambaşka…
Knorr 1 Milyon çocuğa okul yemeği bağışlayacak
Leziz aşureler için püf noktaları
Midye hiç gurme olmamıştı!
Hindistan'a büyük yolculuk
Altıncı yılını kutlayan Restoran Haftası’ndan ustalara saygı menüleri!
Öğünleriniz Fauchon Paris’ten
The Marmara Bodrum, Executive Şef Zekeriya Yıldırım’dan özel yemek kursu
CIPRIANI, sonbahar kış sezonunu açtı
Gurme Hamburger Uygulaması
Acıbadem Holding’in yiyecek içecek hizmetleri markası APLUS
"Dürüst yemek" için Conrad İstanbul Executive Chef Alexis Atlamazoğlu sizi Manzara Restoran'a bekliyor
Mutfak sektörünün yıldızı; Molteni
World Master Chefs Society, Altın Kepçe Uluslararası Yemek Yarışması’na geliyor
İmpeks Yamasa Sos ile Nizakana yemeği
Grand Hyatt İstanbul alimler diyari Tokat mutfaği ile sizleri buluşturuyor...
Filizler Köftecisi ette olduğu kadar tatlılarında da iddialı
 
İmren Marmara
worldchocolatemasters.com
APM
Antakya Bakkalı

 
Dergiler Haber Portalları Web Video Etkinlik
Ana Sayfa  .   Haber  .   Yazarlar  .   Röportaj  .   Dosya  .   Organizasyon  .   E-Dergi  .   Künye  .   TV  .   Kitap
Tasarım ve Kodlama : BzLabs Interaktif <info@bzlabs.com>
©2007 - 2014 Gökmen Sözen Görsel Çözüm Hizmetleri <info@foodinlife.com.tr> . Her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz.