Electrolux
Öztiryakiler
Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı
Inoksan
 
Koza Gıda
Hisar
 
Lider Çikolata
Dolfin Gıda
 
Impeks
Tadco Food
 
Ekol Gıda
Bestfoods
 
Yer Fıstığı Üretimi Yüzde 30 Arttı
Eklenme Tarihi : 14.12.2012 - 07:21:08
Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'ünün gerçekleştirildiği Osmaniye'de, üretim alanı ve miktarı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 30 arttı.
Bugün Gazetesi Haberine Göre; Osmaniye genelinde, geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretim yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton ürün hasat edildi. Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaniye'nin tescilli ürünü olan yer fıstığının kent ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'nün kentten karşılandığını kaydeden Sağlam, üreticilerin tescilli ürünlerine sahip çıktığını, bunun da ekim alanlarının ve hasadın artmasını sağladığını bildirdi.

Yer fıstığının kullanım alanlarının genişlemesinin de üretime yansıdığını anlatan Sağlam, şu bilgileri verdi:

''Yer fıstığından draje, hurma ve cezerye gibi ürünlerin üretilmesi, tarım ile sanayinin bütünleşmesini sağlayarak ürün fiyatının artmasını sağladı. Ayrıca yer fıstığı yetiştiricisine sertifikalı tohum dağıttık ve fıstık yetiştirilmesi konusunda eğitimler verdik. Bu da ekim alanının ve verimin artırılması için gerekli çabayı beraberinde getirdi. Geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretimi yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl ise toplam 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton yer fıstığı hasadı yapıldı. Yani yapılan çalışmalar neticesinde yer fıstığı üretimi de ekim alanı da yaklaşık yüzde 30 arttı.''

Fiyatı, kalitesine göre değişen kabuklu yer fıstığının kilosunun ortalama 2,80 liraya satıldığını belirten Sağlam, çiftçilerin bu yıl yapılan üretimle yaklaşık 131 milyon lira gelir elde edeceğini ifade etti.

Uzun kış gecelerindeki sohbetlerin vazgeçilmez çerezlerinden olan kavrulmuş yer fıstığı için üretimin yüzde 75'inin ayrıldığını, geriye kalan kısmın ise sanayi ürünü olarak kullanıldığını hatırlatan Sağlam, kavrulmuş yer fıstığı fiyatının 8 lira olduğunu ve tam kurutulduğu için bu yıl toplanan ürünün gelecek hasada kadar tazeliğini koruyacağını dile getirdi.

Sağlam, yer fıstığı hasat mevsiminin sona ermesi nedeniyle fiyatların da yüzde 10 civarında artmasının beklendiğini belirterek, ''Fiyatı artacağı için yer fıstığı üreticisi 2013'e keyifli girecek'' dedi.

Fıstık üreticilerine destekleme ödemesi yapıldığını da kaydeden Sağlam, şöyle devam etti:

''Birçok konuda üreticilerimize desteklemelerimiz var. Çiftçimizin tohumluk yer fıstığı üretimine de önem vermesi gerek. 1 kilogram tohum üretimi için 80 kuruş destekleme alacaklar. Aynı zamanda sertifikalı tohum eken üreticimize dekara 8 lira destek var.''

YER FISTIĞI

Sadece kuru yemiş olarak tüketime sunulmayan yer fıstığı, çikolata ve cezerye gibi şekerleme sektörü başta olmak üzere her alanda kullanılıyor. Yüzde 46-56 oranında yağlık bir ürün olan yer fıstığı, yağ oranı en yüksek bitkiler arasında bulunuyor. Bu özelliği nedeniyle de dünyada kullanılan bitkisel ham yağın yüzde 20'sini yer fıstığı yağı oluşturuyor.

Fıstığın kabuğu, dolgu maddesinde, sunta ve katı yakıt yapımında kullanılıyor. Yaprağı, kurutularak yumurtacı tavuklara yem olarak veriliyor. Bu bitkiyle beslenen tavuğun yumurtasının sarısı da daha koyu renkte oluyor.
+ Yorum Ekleyin :
İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.
Kullanıcı Adı :
Şifre :
 
Diğer Haberler
Foie gras Brezilya'da yasaklandı!
Birleşmiş Milletler yetkilileri kuru meyve toplantısı için İzmir'de
Fatih Karadeniz Pidecisi'nin Osmanlı usulü limonata tarifi
Dondurma aşıkları için St. Regis Brasserie'den özel lezzetler
Ramazanın vazgeçilmez yiyeceği pirinç
Kemal Kükrer 1915’den beri tüketicisiyle yürüyor!
Michelin yıldızlı şefler büyüledi
Tadı damakta MŎLA Restaurant
MSA, Ağustos ayında dopdolu eğitim programları ile mutfakta uzmanlaşmak isteyenleri bekliyor
Duru Bulgur'a Kızılay'dan altın madalya
BTA, İSO ilk 500’e girdi
Yaşam gustonuz değişecek!
Patisserie by FoodinLife'ın yeni sayısında taze ve ferah lezzetler sizi bekliyor!
Maksut Aşkar ve Deniz Ahmet Köse'den inovatif enginar tarifleri
Pastacılık sektörü APM’nin iftar yemeğinde biraraya geldi
Ramada Resort Bodrum Genel Müdürü Tayfun Subay: “Gastronomi gelişim ve değişimden beslenir”
Üretici, çiğ sütte fiyat dengesi için 6 bölgeye süt tozu fabrikası istiyor
The Marmara Bodrum’un huzur dolu dünyasına hoşgeldiniz
Ramazan sofralarına yabancı mutfaklardan soğuk tarifler
Shangri-La Bosphorus, Istanbul’un Executive Chef’i Olivier Pistre: “Türkiye’de ürün çeşitliliği ve kalitesi çok ilgi çekici”
İstanbul’un tarihi manzarası eşliğinde lezzetli yemekler Veranda Pera’da sizleri bekliyor!
Sağlıklı başlangıçların adresi; Plus Kitchen
Hilton İstanbul Bomonti’den sultanlara layık iftar menüleri
Türkiye’de hızla büyüyen organik ve doğal ürünler pazarı, Exponatura fuarında buluşuyor
Avlu’da 90’ların nostaljisi lezzetle buluşuyor
Ülker Çikolata “Endüstride Mükemmellik”te Türkiye şampiyonu
Boğaz ve tarihin kokusunu aynı anda içinize çekebildiğiniz adres; Amiral Grill House
Sıcak günlerin vazgeçilmezi Backhaus yaz pastaları…
Yarım asırlık tecrübeden geleneksel Ramazan pidesi…
Şahin'in tuzu azaltılmış sucukları Ramazan sofralarında
Le Cordon Bleu Master Chef’i Franck Bruwier İstanbul’da gastronomi meraklılarına eğitim verecek
Constance Le Prince Maurice & Chalet d'Adrien "Lezzet Ve Baharatlar Festivali" düzenliyor
Zumosol meyve suları yeni reklam kampanyası ile Türkiye pazarında yerini aldı
Doygun’un pazar payı yüzde 16.2’den 23.4’e çıkarak İstanbul’da yüzde 45 arttı
Gurmeler Türkiye'de risotto'nun en iyi adreslerini seçti!
Sektör profesyonelleri TUSİD'in “Geleneksel İftar Yemeği”nde bir araya geldi
ASOMDER ve Tohum Otizim Vakfı elele
Sıradışı lezzetler ve etkileyici bir ambiyans: Konsolos
Soho House İstanbul, özel ve lezzetli bir ambians sunuyor
Matbah Restaurant’ta Osmanlı Saray mutfağından özel fetih menüsü
 
İmren Marmara
Lider Çikolata
Antakya Bakkalı

 
Dergiler Haber Portalları Web Video Etkinlik
Ana Sayfa  .   Haber  .   Yazarlar  .   Röportaj  .   Dosya  .   Organizasyon  .   E-Dergi  .   Künye  .   TV  .   Kitap
Tasarım ve Kodlama : BzLabs Interaktif <info@bzlabs.com>
©2007 - 2015 Gökmen Sözen Görsel Çözüm Hizmetleri <info@foodinlife.com.tr> . Her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz.