Electrolux
Öztiryakiler
Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı
 
Koza Gıda
Hisar
 
Lider Çikolata
Dolfin Gıda
 
Impeks
Tadco Food
 
Ekol Gıda
Bestfoods
 
Yer Fıstığı Üretimi Yüzde 30 Arttı
Eklenme Tarihi : 14.12.2012 - 07:21:08
Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'ünün gerçekleştirildiği Osmaniye'de, üretim alanı ve miktarı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 30 arttı.
Bugün Gazetesi Haberine Göre; Osmaniye genelinde, geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretim yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton ürün hasat edildi. Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaniye'nin tescilli ürünü olan yer fıstığının kent ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'nün kentten karşılandığını kaydeden Sağlam, üreticilerin tescilli ürünlerine sahip çıktığını, bunun da ekim alanlarının ve hasadın artmasını sağladığını bildirdi.

Yer fıstığının kullanım alanlarının genişlemesinin de üretime yansıdığını anlatan Sağlam, şu bilgileri verdi:

''Yer fıstığından draje, hurma ve cezerye gibi ürünlerin üretilmesi, tarım ile sanayinin bütünleşmesini sağlayarak ürün fiyatının artmasını sağladı. Ayrıca yer fıstığı yetiştiricisine sertifikalı tohum dağıttık ve fıstık yetiştirilmesi konusunda eğitimler verdik. Bu da ekim alanının ve verimin artırılması için gerekli çabayı beraberinde getirdi. Geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretimi yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl ise toplam 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton yer fıstığı hasadı yapıldı. Yani yapılan çalışmalar neticesinde yer fıstığı üretimi de ekim alanı da yaklaşık yüzde 30 arttı.''

Fiyatı, kalitesine göre değişen kabuklu yer fıstığının kilosunun ortalama 2,80 liraya satıldığını belirten Sağlam, çiftçilerin bu yıl yapılan üretimle yaklaşık 131 milyon lira gelir elde edeceğini ifade etti.

Uzun kış gecelerindeki sohbetlerin vazgeçilmez çerezlerinden olan kavrulmuş yer fıstığı için üretimin yüzde 75'inin ayrıldığını, geriye kalan kısmın ise sanayi ürünü olarak kullanıldığını hatırlatan Sağlam, kavrulmuş yer fıstığı fiyatının 8 lira olduğunu ve tam kurutulduğu için bu yıl toplanan ürünün gelecek hasada kadar tazeliğini koruyacağını dile getirdi.

Sağlam, yer fıstığı hasat mevsiminin sona ermesi nedeniyle fiyatların da yüzde 10 civarında artmasının beklendiğini belirterek, ''Fiyatı artacağı için yer fıstığı üreticisi 2013'e keyifli girecek'' dedi.

Fıstık üreticilerine destekleme ödemesi yapıldığını da kaydeden Sağlam, şöyle devam etti:

''Birçok konuda üreticilerimize desteklemelerimiz var. Çiftçimizin tohumluk yer fıstığı üretimine de önem vermesi gerek. 1 kilogram tohum üretimi için 80 kuruş destekleme alacaklar. Aynı zamanda sertifikalı tohum eken üreticimize dekara 8 lira destek var.''

YER FISTIĞI

Sadece kuru yemiş olarak tüketime sunulmayan yer fıstığı, çikolata ve cezerye gibi şekerleme sektörü başta olmak üzere her alanda kullanılıyor. Yüzde 46-56 oranında yağlık bir ürün olan yer fıstığı, yağ oranı en yüksek bitkiler arasında bulunuyor. Bu özelliği nedeniyle de dünyada kullanılan bitkisel ham yağın yüzde 20'sini yer fıstığı yağı oluşturuyor.

Fıstığın kabuğu, dolgu maddesinde, sunta ve katı yakıt yapımında kullanılıyor. Yaprağı, kurutularak yumurtacı tavuklara yem olarak veriliyor. Bu bitkiyle beslenen tavuğun yumurtasının sarısı da daha koyu renkte oluyor.
+ Yorum Ekleyin :
İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.
Kullanıcı Adı :
Şifre :
 
Diğer Haberler
Bosch kıyma makinesi Kurban Bayramı’nda en büyük yardımcınız olacak
İmpeks Yamasa Sos ile Japon Usulü Kızarmış Tavuk
The Marmara Bodrum, Kurban Bayramı’nda şehri doyasıya yaşamak isteyenlere özel bayram paketi sunuyor
Ünlü şef Tom Aikens Türkiye’de lezzet keşfine çıkıyor
Efsina, ulusal, yerel ve gurme marketlerde
Özsüt çikolatalar ile tatlı ve şık bayram kutlamaları
Fındıkta yıllık artış yüzde 114
Bayramda Morini Teras'ta brunch keyfi
MAD Başkanı İsmail Karataş’ın gastronomiye gönül verenlere teşekkürü
Vestel, tüketicilerini dünya rekortmeni bulaşık makinesi ile buluşturdu
Balparmak, Türkiye'nin en kaliteli bal markası seçildi
Duru Bulgur’dan “Benim Kısırım Etkinliği”
Electrolux Profesyonel Türkiye Hard Rock Cafe’nin büyük açılış partisinde
Papillon Otelleri logo ve hizmet anlayışını yeniledi
Sıradışı yarışma için son katılım tarihi dündü
Yeni Franchise sistemiyle ilk şube başkentte
Holiday Inn İstanbul City'den avantajlı bayram paketi
Taze gıdada sıcaklık zaman etiketlerini kullanmanız için beş neden
Taksim – Maçka Vadisi’nin yeni buluşma noktası: Fiamma Restaurant&Bar
100. Restoranını açan Popeyes®, tavuk restoran zincirleri arasında liderliğini ispatladı
Coca-Cola türkiye'de 50. yaşını kutluyor: Coca-Cola 2 Milyarlık Pazarı İstanbul’dan Yönetiyor
Bakliyat fiyatları tekrar yükselişte
Akın Restoran’da Bayram Kahvaltısı
Daha hızlı ve daha lezzetli
Gündüz keyfini Louis Karaköy öğlen menüleri ile yaşayın
6. Cacao Barry® Dünya Çikolata Ustaları Türkiye Seçmeleri icin kayıtlar 20 Ekim’e kadar devam ediyor!
Lezzetin doğuşuna yolculuk: Go Meso
Böyle bir mutfak hiçbir manzarada yok
İmpeks'in Türkiye'ye getirdiği Yamasa Sos ile leziz bir tarif
Türk fırıncılar yoğun ilgi gösterdi Şampiyona’ya başvuru 15 Ekim’e uzatıldı
3 Michelin yıldızlı efsane restoran Arzak, FoodinLife'ın yeni sayısının kapağında!
Cipriani’den bayrama özel yaza veda lezzetleri
Karabibere %25 bayram zammı
Muratbey'in Burgu peyniriyle bayrama özel tarifler
Pera Palace Hotel Jumeirah’ta Bayram Keyfi
Carte d’Or’dan yeni sürpriz; Kepekli Kek
En güzel bayram lezzetleri Divan Pastanesi'nde!
Maille hardalları ile geleneksel Türk mutfağında fark yaratın...
Kuzey Kore liderinin hastalığının nedeni emmental peyniri tutkusuymuş
Gerçek lezzetin adresi “Atelier Real Food”
 
İmren Marmara
worldchocolatemasters.com
APM
Antakya Bakkalı

 
Dergiler Haber Portalları Web Video Etkinlik
Ana Sayfa  .   Haber  .   Yazarlar  .   Röportaj  .   Dosya  .   Organizasyon  .   E-Dergi  .   Künye  .   TV  .   Kitap
Tasarım ve Kodlama : BzLabs Interaktif <info@bzlabs.com>
©2007 - 2014 Gökmen Sözen Görsel Çözüm Hizmetleri <info@foodinlife.com.tr> . Her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz.