Electrolux
Öztiryakiler
Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı
 
Koza Gıda
Hisar
 
Lider Çikolata
Dolfin Gıda
 
Impeks
Tadco Food
 
Ekol Gıda
Bestfoods
 
Yer Fıstığı Üretimi Yüzde 30 Arttı
Eklenme Tarihi : 14.12.2012 - 07:21:08
Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'ünün gerçekleştirildiği Osmaniye'de, üretim alanı ve miktarı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 30 arttı.
Bugün Gazetesi Haberine Göre; Osmaniye genelinde, geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretim yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton ürün hasat edildi. Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaniye'nin tescilli ürünü olan yer fıstığının kent ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'nün kentten karşılandığını kaydeden Sağlam, üreticilerin tescilli ürünlerine sahip çıktığını, bunun da ekim alanlarının ve hasadın artmasını sağladığını bildirdi.

Yer fıstığının kullanım alanlarının genişlemesinin de üretime yansıdığını anlatan Sağlam, şu bilgileri verdi:

''Yer fıstığından draje, hurma ve cezerye gibi ürünlerin üretilmesi, tarım ile sanayinin bütünleşmesini sağlayarak ürün fiyatının artmasını sağladı. Ayrıca yer fıstığı yetiştiricisine sertifikalı tohum dağıttık ve fıstık yetiştirilmesi konusunda eğitimler verdik. Bu da ekim alanının ve verimin artırılması için gerekli çabayı beraberinde getirdi. Geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretimi yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl ise toplam 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton yer fıstığı hasadı yapıldı. Yani yapılan çalışmalar neticesinde yer fıstığı üretimi de ekim alanı da yaklaşık yüzde 30 arttı.''

Fiyatı, kalitesine göre değişen kabuklu yer fıstığının kilosunun ortalama 2,80 liraya satıldığını belirten Sağlam, çiftçilerin bu yıl yapılan üretimle yaklaşık 131 milyon lira gelir elde edeceğini ifade etti.

Uzun kış gecelerindeki sohbetlerin vazgeçilmez çerezlerinden olan kavrulmuş yer fıstığı için üretimin yüzde 75'inin ayrıldığını, geriye kalan kısmın ise sanayi ürünü olarak kullanıldığını hatırlatan Sağlam, kavrulmuş yer fıstığı fiyatının 8 lira olduğunu ve tam kurutulduğu için bu yıl toplanan ürünün gelecek hasada kadar tazeliğini koruyacağını dile getirdi.

Sağlam, yer fıstığı hasat mevsiminin sona ermesi nedeniyle fiyatların da yüzde 10 civarında artmasının beklendiğini belirterek, ''Fiyatı artacağı için yer fıstığı üreticisi 2013'e keyifli girecek'' dedi.

Fıstık üreticilerine destekleme ödemesi yapıldığını da kaydeden Sağlam, şöyle devam etti:

''Birçok konuda üreticilerimize desteklemelerimiz var. Çiftçimizin tohumluk yer fıstığı üretimine de önem vermesi gerek. 1 kilogram tohum üretimi için 80 kuruş destekleme alacaklar. Aynı zamanda sertifikalı tohum eken üreticimize dekara 8 lira destek var.''

YER FISTIĞI

Sadece kuru yemiş olarak tüketime sunulmayan yer fıstığı, çikolata ve cezerye gibi şekerleme sektörü başta olmak üzere her alanda kullanılıyor. Yüzde 46-56 oranında yağlık bir ürün olan yer fıstığı, yağ oranı en yüksek bitkiler arasında bulunuyor. Bu özelliği nedeniyle de dünyada kullanılan bitkisel ham yağın yüzde 20'sini yer fıstığı yağı oluşturuyor.

Fıstığın kabuğu, dolgu maddesinde, sunta ve katı yakıt yapımında kullanılıyor. Yaprağı, kurutularak yumurtacı tavuklara yem olarak veriliyor. Bu bitkiyle beslenen tavuğun yumurtasının sarısı da daha koyu renkte oluyor.
+ Yorum Ekleyin :
İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.
Kullanıcı Adı :
Şifre :
 
Diğer Haberler
İstanbul’un akla ilk gelen tatlı mekanları
Ödüllü şef Jean Luc Figueras Hatay'da hayatını kaybetti
Zeynel Muhallebicisi'nden geleneksel lezzetler
Kuru üzüm üretiminde Türkiye zirvede
Milli şefler ve Şanlıurfalı ustalar mutfakta buluştu
Refika Birgül Büyükada'nın lezzetlerini yazdı
İstanbul'un büyüleyici manzaraya sahip restoranları
İşte 31 ülkenin birbirinden farklı kahvaltı alışkanlıkları
MSA'da Profesyonel Yiyecek İçecek İşletmeciliği eğitimi başlıyor
Av yasağının kalkmasıyla birlikte balık fiyatları düştü
Gaggenau espresso makineleri sonbahara aroma katıyor
Çaykur Filiz Çay şimdi yeni paketinde
Dr. Dukan'ın sağlıklı ürünleri şimdi Türkiye'de!
Şölen Mojee ile tatlı sürprizler
Tchibo Barista Espresso ile profesyonel kahve keyfi artık evlerinizde
Hatice Teyze reçelleri ile doğal ve sağlıklı lezzetler sofralara taşınıyor
Gurmelerden en iyi cheesecake adresleri
Turizm sektörünün patronları Le Cordon Bleu mutfağına girdi
Wakayama Belediyesi’nin düzenlediği özel gece Itsumi'nin ev sahipliğinde gerçekleşti
Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’nda Balparmak'a altın ödül
Victorinox'tan yeni ve keskin bıçak serisi 'Swibo'
Alpro'dan lezzetli ve sağlıklı 'Badem Sütü'
Milka'dan kalpleri yumuşatan kareler
World Food Moscow'da Türk gıda sektöründen yoğun katılım bekleniyor
Boğaz manzarasına karşı eşsiz kahvaltı keyfi The Market'te!
Elvan Group, kruvasanda pastayı 15 kat büyütecek
Japonya'dan siyah peynirli hamburger
Tarihi Yarımada Balık Festivali 13 Eylül'de başlıyor
Tatlı bir pizza deneyimi için 'Pizza Emirgan'
Süt üretimi artarken, yumurta azalıyor
MeggleTürkiye kremada çeşitliliğini ve kalitesini koruyor
Pera Palace Hotel Jumeirah’da çay kokteylleri keyfi
Masalar Selpak Profesyonel ile renkleniyor
Makarna'nın en lezzetli yorumları 212 Restaurant'ta
Bahçıvan’dan yeni bir ürün: Lezzetli Peynir Topları
Akın Balık şimdi farklı bir konseptle Şişhane'de
İstanbul'da ekolojik pazarlar
Pinkberry'den yepyeni bir lezzet
Ülker'den bayramın tadı yeni 'Select' çikolata
Borsa Restaurant’larında Palamut Balığı Zamanı!
 
İmren Marmara
APM
Antakya Bakkalı

 
Dergiler Haber Portalları Web Video Etkinlik
Ana Sayfa  .   Haber  .   Yazarlar  .   Röportaj  .   Dosya  .   Organizasyon  .   E-Dergi  .   Künye  .   TV  .   Kitap
Tasarım ve Kodlama : BzLabs Interaktif <info@bzlabs.com>
©2007 - 2014 Gökmen Sözen Görsel Çözüm Hizmetleri <info@foodinlife.com.tr> . Her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz.