Electrolux
Öztiryakiler
Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı
Inoksan Inosmart
 
Koza Gıda
Hisar
 
Lider Çikolata
Dolfin Gıda
 
Impeks
Tadco Food
 
Ekol Gıda
Bestfoods
 
Yer Fıstığı Üretimi Yüzde 30 Arttı
Eklenme Tarihi : 14.12.2012 - 07:21:08
Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'ünün gerçekleştirildiği Osmaniye'de, üretim alanı ve miktarı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 30 arttı.
Bugün Gazetesi Haberine Göre; Osmaniye genelinde, geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretim yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton ürün hasat edildi. Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaniye'nin tescilli ürünü olan yer fıstığının kent ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'nün kentten karşılandığını kaydeden Sağlam, üreticilerin tescilli ürünlerine sahip çıktığını, bunun da ekim alanlarının ve hasadın artmasını sağladığını bildirdi.

Yer fıstığının kullanım alanlarının genişlemesinin de üretime yansıdığını anlatan Sağlam, şu bilgileri verdi:

''Yer fıstığından draje, hurma ve cezerye gibi ürünlerin üretilmesi, tarım ile sanayinin bütünleşmesini sağlayarak ürün fiyatının artmasını sağladı. Ayrıca yer fıstığı yetiştiricisine sertifikalı tohum dağıttık ve fıstık yetiştirilmesi konusunda eğitimler verdik. Bu da ekim alanının ve verimin artırılması için gerekli çabayı beraberinde getirdi. Geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretimi yapılırken, hasadın tamamlandığı bu yıl ise toplam 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton yer fıstığı hasadı yapıldı. Yani yapılan çalışmalar neticesinde yer fıstığı üretimi de ekim alanı da yaklaşık yüzde 30 arttı.''

Fiyatı, kalitesine göre değişen kabuklu yer fıstığının kilosunun ortalama 2,80 liraya satıldığını belirten Sağlam, çiftçilerin bu yıl yapılan üretimle yaklaşık 131 milyon lira gelir elde edeceğini ifade etti.

Uzun kış gecelerindeki sohbetlerin vazgeçilmez çerezlerinden olan kavrulmuş yer fıstığı için üretimin yüzde 75'inin ayrıldığını, geriye kalan kısmın ise sanayi ürünü olarak kullanıldığını hatırlatan Sağlam, kavrulmuş yer fıstığı fiyatının 8 lira olduğunu ve tam kurutulduğu için bu yıl toplanan ürünün gelecek hasada kadar tazeliğini koruyacağını dile getirdi.

Sağlam, yer fıstığı hasat mevsiminin sona ermesi nedeniyle fiyatların da yüzde 10 civarında artmasının beklendiğini belirterek, ''Fiyatı artacağı için yer fıstığı üreticisi 2013'e keyifli girecek'' dedi.

Fıstık üreticilerine destekleme ödemesi yapıldığını da kaydeden Sağlam, şöyle devam etti:

''Birçok konuda üreticilerimize desteklemelerimiz var. Çiftçimizin tohumluk yer fıstığı üretimine de önem vermesi gerek. 1 kilogram tohum üretimi için 80 kuruş destekleme alacaklar. Aynı zamanda sertifikalı tohum eken üreticimize dekara 8 lira destek var.''

YER FISTIĞI

Sadece kuru yemiş olarak tüketime sunulmayan yer fıstığı, çikolata ve cezerye gibi şekerleme sektörü başta olmak üzere her alanda kullanılıyor. Yüzde 46-56 oranında yağlık bir ürün olan yer fıstığı, yağ oranı en yüksek bitkiler arasında bulunuyor. Bu özelliği nedeniyle de dünyada kullanılan bitkisel ham yağın yüzde 20'sini yer fıstığı yağı oluşturuyor.

Fıstığın kabuğu, dolgu maddesinde, sunta ve katı yakıt yapımında kullanılıyor. Yaprağı, kurutularak yumurtacı tavuklara yem olarak veriliyor. Bu bitkiyle beslenen tavuğun yumurtasının sarısı da daha koyu renkte oluyor.
+ Yorum Ekleyin :
İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.
Kullanıcı Adı :
Şifre :
 
Diğer Haberler
Hilton İstanbul Bomonti’nin ödüllü şefinden bayrama özel tarifler
Osmanlı döneminin yemek odasını ‘’Karagöz Mutfakta’’ anlatıyor
EFSA, Beslenme Referans Değerlerini belirledi
İnoksan Ailesi İftar’da buluştu
Unilever ve OSMED İstanbul'daki iftar yemeğinde bir araya geldi
Bayram'da şık ve ayrıcalıklı sofralar
Coupe du Monde de la Patisserie BATTLE ilk defa Türkiye'de!
Dizem Zeytinyağları Gastropark'ta tanıtıldı
Milas Zeytinyağı tescilleniyor
Divan Grubu yurt dışındaki ilk pastanesini Katar'da açıyor
Intermarché'den perakendecilik dersi
Neden Campet kullanılmalı?
Divan çikolataları ve lokumlarıyla bayramlar şeker gibi
Bayram tatlınız Le Pain Quotidien’den
Tarihi saray lezzetleri Faruk Güllüoğlu'nda
Bahçıvan'dan lezzetli tariflerin sırrı: Süzme Peynir
Piliç üretiminde kalite ve lezzetle yükselen marka
Bosch Su Sebili ile bunaltan sıcaklarda soğuk suyunuz hazır
Cipriani Bodrum'da yaza özel yeni lezzetler
Peynirin en tatlı hali: Künefe
Mehmet Yaşin Türkiye'nin mantılarını yazdı
Fatih Karadeniz Pidecisi'nden asırlık lezzet: Demirhindi Şerbeti
Unilever Türkiye Unipro'dan sonra Frita'yı da AAK'ya satıyor
Fındıkta rekolte tahminleri kafaları karıştırdı
The Grand Tarabya'da farklı bir bayram deneyimi
Kahve tutkunlarına dünyadan en iyi 23 kahve durağı
Aşçılar Derneği'nin Geleneksel iftar yemeği Radisson Blu Hotel Şişli'de gerçekleşecek
Şef Yunus Emre Akkor'un yeni kitabı çıktı
Çaykur'un iki yeni fabrikası organik çay üretecek
Tarihi Sarıyer Börekçisi'nin isim hakkı satılıyor
Vera Melissa Restaurant, Luxury Lifestyle Awards’da yarışacak
Beş bin çeşit helal ürün bu fuarda buluşuyor
“Yeşil İş 2014'te 'Değişimi Yönetmek' teması ele alınacak
Mutfağın Yıldızları geleneksel FoodinLife iftar yemeğinde bir araya geldi
Ayvaz Akbacak'tan Alaçatı The Lobster Restaurant'ta füzyon lezzetler
Koleksiyon Mobilya'dan Dervish Semazen serisi
Ramazanda bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için domates suyu
Yerli çay markası zinciri 'Demlik'
Radisson Blu Şişli'nin lezzetli tatlılarının arkasındaki genç isim Erol Korkmaz
Ekol Gıda'dan farklı sunumlar için pleksiglas ve bambu ürünler
 
Antakya Bakkalı

 
Dergiler Haber Portalları Web Video Etkinlik
Ana Sayfa  .   Haber  .   Yazarlar  .   Röportaj  .   Dosya  .   Organizasyon  .   E-Dergi  .   Künye  .   TV  .   Kitap
Tasarım ve Kodlama : BzLabs Interaktif <info@bzlabs.com>
©2007 - 2014 Gökmen Sözen Görsel Çözüm Hizmetleri <info@foodinlife.com.tr> . Her hakkı saklıdır, izinsiz kullanılamaz.