Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - dosya / Hazırlayan: Büşra Coşkun

Pastacıların artisan tatlısı: Mousse

 

Ezilerek püre haline gelmiş meyvelerin karlaşan yumurta akı ve kremayla karıştırılmasıyla meydana gelen bu tatlı yiyecek bazı kültürlerde sebze, et, balık gibi ürünler kullanılarak tuzlu olarak menülerin başlangıç yemeklerinde de kullanılıyor. Ülkemizde daha çok tatlı olarak tercih gören bu ürün genel de soğuk olarak ya da donmuş şekil de tüketiliyor. Hem pastalar için bir ara ürün hemde başlı başına bir tatlı olabilen ‘mousse’un Türkiye’deki ‘en’lerini sizler için gurmelerimize sorduk.

Ağzınıza yayılan tatlı lezzetin adresi: Baylan Pastanesi



Baylan, 87 yıllık geçmişiyle İstanbul’un kent dokusunda âdeta inci değerinde bir pastane olma özelliğini taşıyor.  Lezzetli pasta, turta ve çikolatalarıyla, kakao ve kremaya dayalı batı kökenli tatlılarıyla Baylan’ın tarihi 1923 yılına dayanıyor. 1955 yılında Menon tarafından tasarlanan “mousse au chocolat” Baylan tatlıları arasında her zaman çok ünlü olarak kaldı. Menon’nun tasarımına modern bir yorum katarak reçeteyi geliştiren Baylan, mousse au chocolat’da kendi ürettiği yüzde 62 oranına sahip bitter çikolatayı kullanıyor. Bazen içine parça çikolata da ekleyerek servis ettikleri mousse au chocolat ağızda yayıldığında inanılmaz bir memnuniyet hissi yaratıyor.

Four Seasons’dan yaza özel bir recipe: “Hindistan cevizli mousse”



Yaza özel hafif bir mousse hazırlamak isteyen Pasta Şefi Ghislain Gaille ve ekibi Türkiye'de oldukça sevilen hindistan cevizini kullanarak Four Seasons için yeni bir tarif oluşturuyor. Hindistan cevizinin tatlılığını ekşi bir lezzet ile dengelemek için çarkıfelek meyvesi kullanılan tatlı, yazın vazgeçilmezi sorbe ile zenginleştiriliyor. Sorbe ise, bu hafif, taze ve egzotik tatlıya uygun olması için mango ile hazırlanıyor. Yaz için birebir olan bu ferahlatıcı lezzet mutlaka denenmeli.

Narlı ve Sumaklı Pasta’nın yaratıcısı: Çırağan Kempinski



Her biri Boğaz manzaralı bir terasa ya da balkona sahip restoranları ile Çırağan Palace Kempinski, tadına doyamayacağımız gastronomik deneyimler sunuyor. Türk, Osmanlı ve dünya mutfağından eşsiz deneyimler sunan Çırağan, Patisserie bölümüylede bir o kadar iddialı.  Misafirlerine sunduğu Narlı ve Sumaklı Pasta’da yüzde 70 Ekvator’dan gelen bitter çikolata kullanılıyor ve sumakla harmanlanıyor.  Son dokunuşları ise Hindistan cevizi ile yapılıyor.

Shangri-La Bosphorus’dan farklı bir tat: Gianduja Mousse Cake



Shangri-La Bosphorus, Istanbul'un Pastane Şefi Richard Vacher'in özel tarifi olan ve 5 kata sahip bu enfes pastanın her katı farklı bir lezzetten oluşuyor. Tart tabanın hemen üzerinde fındıklı pralin, limonlu krema, üzerinde çikolatalı puding ve el yapımı pralin karışımı ile elde edilen "gianduja" mousse ile yapılan bu pastanın üzeri son olarak gianduja jölesi ile kaplanıyor. Tatlılığına ve lezzetine doyamayacağınız bu lezzet Shangri-La Bosphorus’da sizleri bekliyor.

Swissotel’den Vişneli Baba



Yalnızca birkaç otelle 1980 yılında kurulan Swissotel girişim, zamanla beş kıtadaki 17 ülkede delüks otellerden oluşan seçkin ve uluslararası üne sahip bir otel zincirine dönüşüyor. Restoranlarında sunduğu eşsiz yemeklerin yanında patisserie bölümünden çıkan tatlılarıyla da misafirlerini memnun ediyor. Swissotel’in pastane bölümünden çıkan ‘Vişneli Baba’ tatlısı mousse dolgulu şeklinde yapılıp vişneli şerbet ile sunuluyor.

Divan’dan ‘Yıldız Anasonlu ve Karamelli Chocolate Mousse’



Lüks çikolata ve butik pastane konseptinin Türkiye’deki liderlerinden olan Divan Pastaneleri; yarım asrı aşkın hikayesiyle prestij, keyif, kalite ve geleneğin temsilcilerinden olmayı sürdürüyor. Tutku ile yoğurulmuş el yapımı ürünlerin yaratıcısı olan Divan’da bulabileceğiniz önemli bir ürün de ‘Yıldız Anasonlu ve Karamelli Chocolate Mousse’. Sosunda kullandığı yıldız anasonla lezzetin doruğuna çıkan bu nefis karemelli mousse mutlaka denenmesi gereken tatlar arasında yer alıyor.

Mövenpick’in frambuazlı ve çikolatalı mousse pastası 



2014 yılında World Travel Awards tarafından "Avrupa'nın En İyi İş Oteli" seçilen Mövenpick Hotel Istanbul, modern tarzı kusursuz hizmetle bir araya getiriyor. Sunduğu benzersiz gastronomik lezzetleriyle de ön plana çıkan Mövenpick Hotel Istanbul'un yaratıcı pastane şefleri tarafından hazırlanan “Frambuazlı ve Çikolatalı Mousse Pasta” her gün 10:00-22:00 saatleri arasında hizmet veren Gourmet'de satışa sunuluyor. Pandispanya kekin bir katında frambuazlı ganaj, bir katında sütlü çikolatalı mousse’un yer aldığı pastanın üzeri çikolata sos ile kaplandıktan sonra mevsim meyveleri ile süsleniyor.

Çikolata Frambuazlı Trüf’ün lezzet noktası Patisserie de Pera



Pera Palace Hotel Jumeirah'ın,  birbirinden lezzetli pasta ve tatlılarının yer aldığı efsanevi pastanesi Patisserie De Pera,  sunduğu birbirinden eşsiz lezzetleri misafirleriyle buluşturuyor. Konukları için hazırladığı Çikolata Frambuazlı Trüf'ü ile adeta bir lezzet şöleni yaşatan Patisserie de Pera’nın sunduğu trüf’ün içeriğinde bitter çikolata ve ahudududan yapılmış mousse buluyor. Pastanenin en gözde tatlılarından olan trüf’ü deneyenler bu lezzetten vazgeçemiyor.

İzmir’den bir lezzet durağı: Sevinç Pastanesi



1957'den beri varlığıyla İzmir'in simgesi konumuna gelmiş olan Sevinç Pastanesi, marka değerine  yakışır nitelikte, müşteri memnuniyeti odaklı bir anlayışta; ürünlerini tamamen hijyen ilkelerine uygun şekilde üretip, taze ve lezzetli olarak misafirlerinin beğenisine sunuyor. Kaliteli ve yenilikçi ürün ve hizmet anlayışı ile misafirlerinin memnuniyetini ve güvenini en üst düzeyde tutmak için çalışan Sevinç Pastanesi’nin Çikolalı Mousse’u en sevilenler arasında yer alıyor.

Gezi İstanbul’un ‘Chocolate Cream’i



Lezzet yolculuğuna 1987 yılında “Patisserie Gezi” olarak başlayan, 2003 yılından bu yana ‘’Gezi İstanbul” adıyla yoluna devam eden işletme, İstanbul’un en köklü lezzet duraklarından biri olarak faaliyet göstermeye devam ediyor. Gezi İstanbul ünü yıllara yaylıyan enfes tatlılarıyla da her zaman ön planda olmayı başarıyor. En gözde ürünlerinden olan Chocolate Cream, içerisinde baskın şeklinde olan orijin çikolata ile daha bir lezzetli.  Chocolate Cream, Gezi İstanbul’da gevrek crispi veya mevsim meyvesi çilek ya da muz ile servis ediliyor.

Pastel İstanbul’un eşsiz tatlı deneyimi: Çikolatalı Mousse Dome



Ekim 2012’de kapılarını açtıklarından beri "kişiye özel tatlı" sloganı ile müşterilerine farklı bir deneyim yaşatma çabası içerisinde yollarına devam ediyor. Katkı maddesi kullanmadan, en iyi kalite malzemelerle hazırladığı tatlıları ve diğer ürünleri yüksek standartta hizmet anlayışı ile birleştirerek müşterilerine sunmayı hedeflen Pastel İstanbul ekibinin elinden çıkan Çikolatalı Mousse Dome hem görsel açıdan hem de damağınızda hissetiğiniz lezzetiyle sizlere eşsiz bir tatlı deneyimi yaşatıyor.

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.