Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - dosya / Hazırlayan: Batu Babaoğlu

Türkiye’deki tatlı sektörüne bir Fransız öpücüğü: Profiterol

 

İnci Pastanesi’nin Türkiye gastronomi sektörüne kazandırıp sevdirdiği profiterol, aslen bir Fransız tatlısı.. Fransa’da 17. yüzyılda keşfedilen bu sütlü ve çikolatalı tatlı, İngiltere’de ve 1850’li yıllarda da Amerika mutfağına giriyor. Genel olarak kase içinde ve çikolata sosuyla servis ediliyor. Üzerinde ve içinde Antep fıstığı ve çikolata süsleme amaçlı kullanılabiliyor. İyi bir profiterolde; “Páte á choux” adlı hamurun, kaliteli bir pasta kremasının ve yoğun bir çikolata sosunun birleşimi yer almalı... Patisserie by FoodinLife, tatlı düşkünleri için Türkiye’deki en lezzetli profiterol adreslerini listeliyor.
Baylan, 87 yıllık nostaljisiyle profiterollerini sunuyor
87 yıllık geçmişiyle, İstanbul’daki en eski pastanelerden biri olarak dikkat çeken Baylan Pastanesi, kurulduğu günden bu yana doğal ürünleri müşterileriyle buluşturuyor. Cumhuriyet döneminin nostaljisini de tatlılarında yansıtan Baylan’da; profiterolün üzerine çikolata sosu bol dökülüyor, yoğun ve lezzetli bir tat oluşturuluyor.

Beyaz Fırın’da profiteroller, Fransız çikolatasıyla hazırlanıyor
Fırıncılık kültürü ile pastacılığı bir araya getiren Beyaz Fırın, yüz yıllık geçmişiyle birlikte tecrübesini ve güleryüzlülüğünü müşterilerine aktarıyor. Özel olarak pişirilen profiterol hamuruna, günlük olarak hazırlanan pasta kremaları dolduruluyor. Üzerine ise Fransız çikolatasından özel olarak bir çikolata sosu dökülüyor. Beyaz Fırın’da beyaz çikolatalı ve frambuazlı profiterol çeşitlerini bulabilmek de mümkün...

Beylerbeyi Protiferol’de krema, kendini gösteriyor
Ahmet Gökırmak’ın 1996 yılında kurduğu Beylerbeyi Profiterol, hafif lezzetleriyle dikkat çekerken damaklarda harika tatlar bırakıyor. Franchise yoluyla büyüyen Beylerbeyi Profiterol’ün İstanbul dışında Konya ve Amasya’da da şubeleri bulunuyor. Profiterolün hamurunun ve kremasının hafifliği ön plana çıkarken; çikolata sosunun yoğunluğu eşsiz bir lezzet yaratıyor.

Ceviz Ağacı’nın profiterolünde toplar ve krema ön planda
2008 yılında Anadolu yakasında açılan Ceviz Ağacı, Koşuyolu’nda müşterilerini ağırlamaya devam ediyor. Restoran ve kahvaltı konseptinin yanında, tatlılarıyla da pastane bölümüne ağırlık veriyor. Ceviz Ağacı, profiterolünde çikolata sosunu geri planda bırakırken; profiterol topları ve yoğun kreması daha çok hissedilir bir hâl alıyor.

Divan’da sıcak çikolata sosu, profiterol toplarıyla buluşuyor
İstanbul’da lüks çikolata ve butik pastane konseptinin en büyük temsilcilerinden biri olan Divan Pastaneleri, kaliteleri ham maddeleri ve el yapımı tatlılarıyla modern lezzetleri sunuyor. Profiterol toplarının arasına pasta kreması sıkılıyor ve son dokunuş olarak da sıcak çikolata sosu dökülüyor. İştah kabartıcı çikolata sosuyla profiterol, Divan’da müdavimlerini bekliyor.

Galata Muhallebicisi profiterolünün çikolata sosu, tatlı bir hayale sürüklüyor
2009 yılında açılan Galata Muhallebicisi, kahvaltı ve yemek konseptinin dışında tatlıya da geniş yer ayırıyor. Tamamen doğal ve katkısız ürünler tercih edilirken; tatlılarda ise manda sütü kullanılıyor. Günlük olarak yapılan profiterollerde, Galata Muhallebicisi malzemeyi bol tutuyor ve çikolata sosuna fazlaca özen gösteriyor.

İnci’nin profiterolleri, el yapımı çikolata ve nostaljiyi vadediyor
İstanbul’da profiterol denince her zaman insanların aklına gelen ilk seçenek olan İnci Pastanesi, Beyoğlu’nda taşındığı yeni yeri Mis Sokak’ta hizmet vermeye devam ediyor. İstiklal Caddesi günlerinden beri kokusu ve profiterollerinin lezzetiyle tatlı düşkünlerini çeken İnci Pastanesi’nde çikolatalar ve profiterolün çikolatalı sosu el yapımı olarak dikkat çekiyor.

İpeksi Tatlar, profiterol ile damla sakızını buluşturuyor
Yüksek Mimar İpek Yatmaz tarafından 2007 yılında marka adı tescil edilen İpeksi Tatlar, 2013 yılına kadar sipariş üzerine tasarım pasta, kurabiye ve çikolata üretimleri yapıyor, bu tarihten sonra ise taze çikolata ve pasta evi olarak yoluna devam ediyor. İpeksi Tatlar’ın profiteroldeki sırrı ise, damla sakızı... Çikolata sosunun içinde damla sakızı bulunuyor ve tatlı severlere farklı bir lezzet heyecanı yaşatıyor.

Le Petit Maison, profiterolde anavatan esintileri yaşatıyor
Ünü Nice şehrinden tüm dünyaya yayılmış olan Le Petit Maison, yüksek tavanlarıyla konuklarını Maçka Palas’ta karşılıyor. Sadelik konseptini benimseyen Fransız restoranında, tatlılar da önemli bir yer kaplıyor. Fransız mutfağının dünyaya hediye ettiği en önemli tatlılarından biri olan profiterol, Le Petit Maison’da çikolata ve kremasının uyumuyla denenmeyi hak ediyor.

Manolya Pastanesi, fıstıklı ve çikolatalı profiterolleriyle gözde
1980 yılında faaliyete başlayan Manolya Pastanesi, bugün 250’den fazla çeşit ürüne sahip... 1995’ten beri kendi tesisinde üretim yapan Manolya Pastanesi’nde profiteroller, Antep fıstıklı ve çikolatalı olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Profiterolünüzün eşsiz çikolata sosu ve kreması eşliğinde, karşınıza çıkan iri fıstık ve çikolata taneleriyle bambaşka bir keyif yaşıyorsunuz.

Mulino Bakery’de bol malzemeli profiteroller iştah kabartıyor
Kemerburgaz ve Göktürk çevresini nefis tatlı kokularıyla mest eden Mulino Bakery; tatlıları, ekmekleri, kurabiyeleri, cupcake’leri ve pastalarıyla hoş bir lezzet durağı oluşturuyor. Mulino Bkery profiterolleri; el yapımı ve bol malzemeli olmasıyla tercih ediliyor. Profiterol topları ustalar tarafından pişirilirken; el yapımı çikolata sosu ile buluşuyor.

Nazar Pastaneleri’nde kaliteli krema ve bitter çikolata sosu buluşuyor
Kurtuluş’un lezzet duraklarından Nazar Pastaneleri, profiterol konusunda kendi lezzetini oluşturduğu yapısıyla dikkat çekiyor. Kremanın dolgunluğu, özel açılan hamuru ve el yapımı bitter çikolatalı sosuyla müdavimlerine tatlı bir düş sunuyor. Üstelik bu çikolata sosu, Belçikalı bir çikolata ustasından öğrenilip geliştiriliyor. Profiteroller, fiyat olarak da oldukça uygun bir aralıkta bulunuyor.

Özsüt profiterollerinin sırrı, Varlhona çikolatası
1991 yılında Alsancak’ta kurulan Özsüt, doğal ürünlerinin yanı sıra; taze ve farklı tatlı çeşitleriyle müşterilerine hizmet veriyor. Özsüt’te el değmeden hazırlanan profiterol hamuru, özel fırınlarda pişiriliyor. Tamamen doğal krema, profiterol toplarına dolduruluyor. Ardından; özel Valrhona çikolatasından hazırlanan çikolata sosu dökülüyor. Kıvamı ise nişasta yerine pirinçten elde ediliyor.

Pelit’ten yaz ayları için dondurmayla doldurulmuş profiterol
1957 yılında kurulan ve günümüzde pastacılık sektörünün köklü markalarından biri olarak dikkat çeken Pelit Pastanesi, kendi tesislerinde ürünlerini doğal olarak üretiyor. Pelit’te profiteroller özel tarifli hamuru, kreması ve bitter çikolatalı sosuyla hazırlanırken; üzerine ise rendelenmiş çikolata konuluyor. Pelit, profiterol tatlısının yanında profiterollü pastasıyla da tatlı müdavimleri açısından büyük bir üne sahip... Pelit, yaklaşan yaz ayları için sürprizini ise, dondurma ile doldurulmuş profiterolle yapıyor.

Ankara’dan yükselen tatlı bir çığlık: Serender Pastanesi
Çankaya’da uzun yıllardır hizmet veren Serender Pastanesi, tamamen doğal ham maddeleri ve günlük ürünleriyle misafirlerini karşılıyor. Profiteroller, pişirilen toplarından sosuna kadar el yapımı olarak dikkat çekiyor. Profiterolleri, özel sosu ve kremasıyla tatlı düşkünlerine benzersiz bir tat bırakırken; mutlaka profiterollü pastalarını da denemeniz gerekiyor.

Sütiş’te profiterolün lezzeti, istikrar sağlıyor
1953 yılında kurulan Emirgan Sütiş, günümüzde 13 şubesiyle yola devam ediyor. Kahvaltı ve yemek servisi de bulunan Sütiş, birbirinden leziz tatlı menüsüyle de tatlı düşkünlerine göz kırpıyor. 37 yıldır aynı ustanın yaptığı profiteroller, tamamen doğal malzemelerden yapılıyor. Keçi, inek ve manda sütü karıştırılarak hazırlanan profiteroller, günlük olarak servis ediliyor.

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.