Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - dosya / Hazırlayan: Onur Yıldırım / Eklenme Tarihi: 11/04/2019

Yıldız şeflerin restoran grupları

 

Uluslararası alanda başarı elde ettikten sonra, mutfağın dışına çıkarak restoran işletmeciliğine yönelen şeflerin sayısı hiç de az değil. Ancak dünya gastronomi sahnesinde öyle isimler var ki, yalnızca bu girişimlerinde başarıya ulaşmamış, adeta yatırımları ile birer restoran imparatorluğu kurmayı başarmışlar. Gastronomi sektöründeki kurumsallaşma neticesinde artan restoran grupları, farklı kültürlerin mutfaklarını, çeşitli konseptleri bir şehrin birçok noktasına veya dünyanın dört bir yanındaki farklı şehirlere taşıyorlar. Kurumsal restoran grupları ayrıca, yetenekli şeflere, deneysel ve yenilikçi olabilecekleri de bir platform yaratıyor. Restoranlara global bir marka değeri katan bu büyüme sistemi pek çok girişimci şefin yöneldiği bir alan olsa da farklı yemek kültürlerinin bir potası diyebileceğimiz ABD, bu alanda bir adım önde.

The Dinex Group
1993’te New York’ta açtığı ‘DANIEL’ adlı restoran sonrası gastronomi dünyasında küresel bir üne kavuşan Fransız şef Daniel Boululd, The Dinex Group şirketi çatısında o günden beri Singapur’dan Londra’ya 14 farklı destinasyonda mekân sahibi oldu. The Dinex Group restoranları geneliyle, üst düzey çağdaş Fransız Mutfağı odaklı bir yiyecek grubu olsa da çatıları altında Akdeniz ve Amerikan mutfaklarının (Boulud Sud ve DBGB Kitchen & Bar) en özel adreslerinden bazıları bulunuyor.



Jean-Georges Vongerichten
Dünya çapında 38 restorana sahip Fransa doğumlu şef Jean-Georges, restoranlarının her yönüyle (konsept, menü, mimari tasarım, personel seçimi ve eğitimler) titizlikle ilgileniyor. Seyahatlerinden ilham alarak sürekli olarak yeni konseptler geliştiren Jean-Georges, hem zamana hakim hem de kalıcı restoranlar yaratmasıyla öne çıkıyor. Sürekli olarak yeni konseptler geliştiren usta şef ve restoratör, gittiği ülkelerde küresel mutfak atmosferini belirleyen önemli otoritelerden biri olarak tanınıyor.



Make It Nice
Daniel Humm ve Will Guidara’nın başarı dolu serüvenlerinin bir ürünü olarak doğan şirket, Daniel Humm’un Amerika’ya ilk geldiğinde duyduğu ve yeni öğrendiği İngilizcesi ile çalışanlarına sürekli tekrarladığı bir ifadeden alıyor adını; Make It Nice! Zamanla çok daha fazlası haline gelen şirket, bugün bünyesinde Eleven Madison Park, NoMad, The NoMad Bar, Made Nice, EMP Winter House (Mevsimsel Pop-up’ları) barındıran küresel bir yapı haline geldi. Ayrıca Daniel ile Will’in birlikte yazdığı 4 adet de yemek kitabı bulunuyor. Amiral gemileri Eleven Madison Park’ta olduğu gibi tüm işletmelerde yönetim ikisinin yüzde 50 ortaklığı ile ilerliyor. İşine tutku ile bağlı iki ortağın, en iyisini yapma dürtüsüyle çıktıkları yolda Make It Nice, misafirperverlik yaşatma adına en iyi tecrübeyi sunmaya çalışan bir restoran grubu.



Thomas Keller Restaurant Group
Per Se ve The French Laundry ile tanıdığımız şef Thomas Keller, yıllardır Amerikan fine-dining sahnesinin en değerli isimlerinden birisi. Şirketi Thomas Keller Restaurant Group ise ABD çapında birçok zincir restoranın sahibi ve işletmecisi. ABD’nin California eyaletinde yer alan ve New York’tan Las Vegas’a ülke çapında restoran ve pastaneye sahip olan şirket ayrıca, online temelli olarak bahçe malzemeleri, hediyelik eşya, derleme eserler ve gastronomi yayınları satıyor.



ThinkFoodGroup
James Beard Foundation tarafından “En Etkili 100 Kişi” listesinde yer verilen ve “Olağanüstü Şef” ödülüne sahip José Andres, uluslararası şöhrete sahip bir yazar, eğitimci ve tv kişiliği olmasının yanı sıra dünya üzerinde aynı anda 2 Michelin yıldızı ve 4 Bib Gourmand Ödülü’ne sahip olan tek şef. Avant-garde mutfağın en iyi temsilcilerinden olan İspanyol şef, aynı zamanda da ThinkFoodGroup’un sahibi ve şefi. Andres’in ilginç projelerinden olan ABD ve Meksika’yı dolaşan bir yiyecek kamyonu, 26 adet ödüllü restoran ve SLS Hotels F&B danışmanlığı ThinkFoodGroup’un hizmetleri arasında. 1993’ten bu yana, TFG restoranları her bir konseptin otantik kökenini yansıtıyor ve José Andres’in yemek yoluyla bir kültürün hikâyelerini anlatma tutkusuna aracılık ediyor.



Gordon Ramsay Restaurants
Gordon Ramsay, en fazla Michelin yıldızına sahip olan şefler sıralamasında 16 yıldız ile Robuchon ve Ducasse’ın arkasında 3. sırada yer alan ve İngiltere Kraliçesi’nden OBE Nişanı ile şövalyelik almış, küresel bir süper star. Londra merkezli restoran grubu Gordon Ramsay Restaurants ise bünyesinde 700’den fazla sayıda personel bulunduran küresel bir imparatorluk. Şirket şu anda dünya çapında 35 restoranı ve uluslararası prestije sahip bir televizyon şefi haline gelen Gordon Ramsay markasının Kitchen Nightmares, Hell’s Kitchen, Hotel Hell and MasterChef US gibi programlarının çalışmalarını yürüten Studio Ramsay firmasını himayesinde bulunduruyor.



Nobu Restaurants
Japon mutfağına yaptığı inovatif dokunuşlarla Nobu, dünyanın en tanınmış ve saygın zincirlerinden biri konumunda bulunuyor. Nobu imparatorluğu ise bundan tam 25 yıl önce, ABD’li ünlü aktör Robert De Niro ve Japon mutfağını yeniden keşfeden şef Nobu Matsuhisa’nın ortaklık kurması ile başlamış. Şef Nobu’nun Beverly Hills’de açtığı küçük restorana gelip yemeklerin tadına bakan De Niro, şefi New York’ta bir restoran açmaya davet eder. Şef Nobu’nun bu teklifi kabul etmesi ise tam 4 yıl sürer. O günden itibaren dünyayı saran 38 farklı lokasyondaki restoran ile Nobu’nun elde ettiği marka itibarı, gruba uluslararası bir restoran ve otel imparatorluğu kazandırdı.





 

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.