Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - dosya / Hazırlayan: Onurhan Yıldırım

Ekonomik, otantik ve kesinlikle lezzetli!

 

Sokak lezzetleri, hızlı ve ucuz yemek yeme imkanını yanı sıra, sosyalleşmek ve bir yer hakkında izlenimler edinebilmek için muhteşem bir deneyim imkanı sunuyor. Bugün yüksek restoran kültürünün de sıklıkla esinlendiği, öze dönme akımında çok önemli bir yere sahip olan sokak lezzetlerinin, dünya şehirleri ile ikonlaşmış farklı versiyonlarını sıraladık.

Suppli - Rome
Sicilya’ya ait arancini’nin daha küçük bir versiyonu olan bu kızarmış pirinç topları, ısırınca içinden sızan mozerallaya bir gönderme olarak ‘sürpriz’ anlamına geliyor. Geleneksel tarife sonradan dahil olan tavuk taşlık etinin yanı sıra, diğer tüm malzemeler yüzyıldır aynı: pirinç, kıyma, domates ve mozzarella ile yapılan ragù. Roma sokak lezzetleri içinde gelato dondurması turistlere yönelik bir lezzet iken, Roma yerlileri için suppli bir numara. Şimdilerde yalnızca sokak satıcılarında değil, pizzacılarda da yan ürün olarak servis edilen bir yiyecek haline gelmiş. Geleneksel tarif hâlâ her yerde bulunabiliyor ancak son yıllarda Roma’da geniş ve şaşırtıcı bir içerik yelpazesine sahip yenilikçi versiyonları da oldukça yaygınlaşmış durumda.



Gimbap - Seul
Pirinç ve yosun yaprakları arasına genellikle havuç, ıspanak, yumurta ve biftek doldurularak yapılan Gimbap, Kore suşisi olarak da biliniyor. Gim, Kore dilinde kurutulmuş yosun tabakası anlamına geliyor, bap ise pirinç demek. Japonya’ya ait olan sushi geleneksel ve sanatsal bir incelikle hazırlanan ve özel günlerde tüketilen bir lezzet olarak tanınırken, Gimbap Seul’ün her yanında sokak arabalarında rastlanılan Kore’lilerin hızlı yemek kültürünün bir parçası.



Trdelník, (Baca Pastası) – Prag
Baca pastası yani yerel dildeki adı ile Trdelník, Çek Cumhuriyeti’nin simgeleşmiş sokak lezzetlerinden. Yağlı donut hamurunu, kalın tahta şişlere spiral olarak sardıktan sonra odun ateşi üzerinde döndüre döndüre pişirdikleri ve pırıl pırıl görütüsüyle Trdelník’e Prag sokaklarının her köşesinde rastlayabilirsiniz. Silindir şeklindeki kek kendi başına da çok lezzetli bir tatlı iken, ortadaki boşluğa dondurma, meyve, çikolata veya reçel doldurulmuş olarak da servis edilebiliyor.





Pintxo – (San Sebastian)
İspanya’nın Bask bölgesi içinde bulunan gastronomi cenneti San Sebastian’ın en değerli simgelerinden biri olan pintxo, İspanyol kuzeni tapa gibi tabakta değil de genellikle ekmek dilimlerinin üzerinde kürdan ile servis edilen atıştırmalık lezzetlerin genel adı. Ançüez, turşu, sardalya, ton balığı, yeşil zeytin, bolca kullanılan malzemelerden bazıları. San Sebastian’da pinxto yemenin yaygın usulü ise, ardı ardına sıralanmış pintxos barlarında tezgah üzerinde sergilenen leziz pintxolardan bir iki tane alarak, karnınızı doyurmadan sonraki pintxos barını denemek!



Xiaolongbao – Şangay
Xiaolongbao, Çin’in Jiangnan bölgesinden, özellikle de Şanghay ve Wuxi ile özdeşleşmiş, buharda pişirilmiş bir içinde genellikle domuz kıyması olan bir çörek türü. Çin mantısı olarak da biliniyor. İsmini, yapımında geleneksel olarak kullanılan bambudan yapılma buhar sepetleri Xiaolong’dan alan bu muhteşem çöreklerin içerisinde etin yanı sıra, soslardan oluşan bir nevi çorba da mevcut. Yemesi de bir hayli marifet gerektiren bu lezzette doğru metod, önce ucundan küçük bir ısırık alıp içindeki çorbayı yudumlamak ve ardından ısırarak devam etmek. Fazla sıkmamaya dikkat edin yoksa küçük çaplı bir karmaşa yaratabilirsiniz!



Halo Halo - Manila
Tropikal iklimin hakim olduğu Filipinler’de sıcak havaya adapte olmak yaratıcılık gerektiriyor. Ülke genelinde yaygın bir lezzet olan Halo-Halo (İngilizce çevirisi mix-mix) bunun en leziz örneği. Geleneksel olarak traşlanmış buz, süt, mor yam, yumurta, konserve meyveler, beyaz tatlı fasulye ve tapyoka incilerinin bir kapta karıştırılması ile elde edilen bu serinletici sokak lezzeti, Manila’ya gidilecek bir ziyarette mutlaka tadılması gereken bir deneyim!



Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.