Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - dosya / Hazırlayan: Çilem Kocamış

İyi bir espresso gerçek bir mutfak sanatıdır

 

Espresso, tüm demleme metotlarının zirvesidir. Çünkü, yüksek basınç sayesinde kahvedeki maksimum tatları ortaya çıkarır ve sert/acı tatlar ile kafeini geride bırakır. İyi bir espresso gerçek bir mutfak sanatıdır. Kahvedeki doğal şekerlerin karamelize olmasını, asiditesinin baskın olmamasını ama belirginleşmesini ve tüm terroir özelliklerinin hissedilmesini sağlayan, usta bir kavurmacının elinden çıkan bir kahveden en iyi şekilde yapılan bir espresso; iyi bir şarap, büyük ustaların elinden çıkma bir resim, bir edebiyat başyapıtı, dâhiyane bir beste kadar ayrıcalıklı bir deneyim sunuyor. Elbette ki espresso demlemeyi bu denli zorlu bir deneyim ve teknik haline getiren ve ekstraksiyonunda rol alan faktörler bulunuyor. Baristaların sanatını konuşturduğu bu enfes kahvelerin nasıl hazırlandığını kendilerine soruyor ve espresso yapımına tanıklık ediyoruz. Lezzetin ve estetiğin uç noktasında yer alan “Espresso’lu Kahveler” yazımızı, enfes bir kahve eşliğinde okumanızı öneririz.


Coffee Sapiens’in meşhur lezzeti “Double Espresso’lu Sütlü Kahve”





Karaköy’ün lezzetli kahve duraklarından biri olan Coffee Sapiens’in Double Espresso’lu Sütlü Kahve’sinin tarifini, mekânın Baristası Fırat Can Kökoğlu’ndan dinliyoruz. Her gün birbirinden nefis kahveleri misafirleri için hazırlayan Kökoğlu’un reçetesi şöyle: Bardağa 4’te bir oranında kahve, 4’te üç oranında süt konulur. 18 gram kahve çekirdeği öğütüldükten sonra espresso makinesine alınır. Süt, buhar çubuğunda ısıtılıp kahveye konulur. Sütün kreması kahvenin üzerine dökülerek barista kalemi ile şahane şekillere ortaya çıkarılır.


Cup Of Joy ‘un güçlü kahvesi “Cortado


Sıcak sohbetler için tercih edilen mekânlarından birisi Cup Of Joy. İspanyolca’da  ‘cortado’ kesik anlamına geliyor. Mekânın, ismiyle dikkat çeken espressosu Cortado, misafirlerin tercih ettiği lezzetli bir kahve. Enfes kahvenin yapımını bize Cup Of Joy’dan Mehmet Uğur Karakuş anlatıyor. 18 gram öğütülmüş kahve ile 26-28 saniye aralığında su geçişi ile genel olarak iki katı (espresso) ürün elde ediliyor. Espresso’nun üzerine çok sıcak olmayacak şekilde süt (60-70 derece) kremalandırılarak hazırlanan Cortado, latte ve cappuccino’dan daha az sütlü, daha kısa içimli fakat daha güçlü bir kahve.




MOC’un mükemmel içimli kahvesi “Flat White”

Flat White, Avustralya ve Yeni Zelanda’ya özgü bir kahve çeşidi. Lezzetli bir içime sahip olan Flat White’ın yoğunluğu ise cappucino’ya göre daha fazla… MOC’un en leziz kahvelerinden biri olan Flat White’ın süt kreması ise daha az. Bu enfes kahve double shot espresso üzerine köpürtülmemiş, ince kremalandırılmış süt eklenmesi ile yapılıyor. Bu mükemmel içimli kahve, MOC’un başarılı baristası Salih Kuşçu’nun elinden çıkma.

Coffee Gutta’nın enfes içimli “Cafe Latte”si

Latte İtalyanca süt anlamına geliyor. Cafe Latte ise espresso’ya sıcak köpüklü buharlanmış süt karıştırılarak yapılan bir kahve türü. Coffee Gutta’nın Baristası Ümit Çalıkoğlu sundukları lezzetli Cafe Latte'de sütün 85 dereceyi geçmeyecek şekilde buhar çubuğuyla köpürtülmesi sonucu elde edilen kremayla tek shot espresso’ya katılan ve üzerine sanatsal şekiller çalışılan bir kahve türü olduğunu söylüyor. Espresso üzerine uygulanan sanatsal şekiller ile kahve içimi yumuşak bir tat kazandığı gibi estetik bir özellik de kazanıyor.





Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.