Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - dosya / Hazırlayan: Çilem Kocamış

Soğuk havaların meşhur içeceği bitki çayları

 

Herkesin vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan bir bitki çayı mutlaka vardır. Eskiden klasikleşmiş belli başlı bitki çayları bulunurken günümüzde ise çeşitli karışımları içeren farklı ve her damak tadına hitap eden bitki çayları bulunuyor.  Son zamanlarda, birçok mekanın menüsünde yer alan bitki çaylarında, Uzakdoğu’nun baharatlarının aromatik tatlarını görmek mümkün. Özellikle şehir hayatının getirdiği koşuşturmaca içerisinde kısa bir mola vermek için tercih ettiğimiz mekânlar, bitkisel çaylar konusunda çeşitli alternatifler sunuyor. Bunun yanı sıra bitki çayları, zinde olma, ferahlama, stresten kurtulma ve daha birçok etkiye sahip.  Değişik sunumlar ve karışımlarla brasserie’ler ve restoranların menülerine dâhil olan bitkisel çaylar, soğuk kış günlerinde lezzetli içimler sunuyor. Bizler de bitkisel çaylarıyla dikkat çeken mekânların sunduğu alternatifleri sizler için kaleme aldık. İşte bu mekânlar ve bitkisel çayları…





Kış aylarının tercihi sağlıklı bitki çayları Big Chefs’te

Türkiye’nin önde gelen restoran zinciri markası Big Chefs’in yenilenen kış menüsünde yer alan çayların mükemmel bitkisel karışımları kış aylarına damga vuruyor. Özgün ve ayrıcalıklı sunumları, her damak tadına hitap eden lezzetleri ve güler yüzlü ekibi ile ön plana çıkan Big Chefs’lerde özellikle kış aylarının tercihi sağlıklı bitki çayları birbirinden özel karışımları ve lezzetleri ile vazgeçilmeziniz olacak.
Taze zencefil, yeşil çay, kuru portakal kabukları, taze limon ve taze nane yaprakları ile hazırlanan “Zencefilli Hayat Çayı”, sağlıklı içeriği ile kış günlerinin şifa kaynağı haline gelirken, lezzeti ile keyifli sohbetlere eşlik ederek damaklarda iz bırakacak. Osmanlı döneminde sultanlarında sıklıkla tükettiği gül tomurcukları ile harmanlanmış ıhlamur çayı, rahatlatıcı ve stresi azaltan özelliği ile soğuk kış günlerinde hem içinizi ısıtacak, hem de hastalanma riskinizi azaltacak.






Zengin ve bol alternatifli bitki çayları Dem’de

Dem Karaköy’ün 60 çaydan oluşan menüsünün 13’ü bitki çaylarından oluşuyor. Aslında çay bitkisinden üretilmeyen, kafeinsiz rooibos çalısından hazırlanan kırmızı çayları da eklenirse, ki kafeinsiz oldukları için bu kategoride değerlendiriliyor, menüde 17 bitki çayı yer alıyor. Bitki çayları konusunda, diğer kategorilerde olduğu gibi misafirlerine zengin ve bol alternatifli bir ürün gamı sunmaya çalışıyor. Mekânda, Anadolu ve Akdeniz medeniyetlerinde yıllardır tüketilen, gelenekselleşmiş ıhlamur, adaçayı, melisa, rezene gibi klasiklerin yanı sıra, Batı’da çok sevilen daha sofistike bitki harmanlarına da yer veriliyor. Örneğin kehribar çiçeği, tatlı böğürtlen yaprakları, kola bitkisi, mürver çiçeği, portakal kabukları ve kırmızı frenküzümü harmanı “Get The Power”, misafirlerin favorilerinden. Bu çaydan yazları soğuk çay da hazırlanıyor. Bitki çayları, özellikle kafeinsiz ve fonksiyonel oldukları için tercih ediliyor. Ancak kafeinsiz oldukları tamamen zararsız oldukları anlamına gelmiyor tabii. Bilinçsiz tüketmemek gerekiyor, her bitkinin farklı özellikleri var ve hiçbirini aşırı miktarda tüketmemek gerekiyor.




Kitchenette’tan bitki çayı severlere Thé du Hammam ve Tropical Wu Long alternatifi

Dünya mutfaklarından farklı lezzetleri, modern ve samimi dekorasyonuyla birleştiren Kitchenette, tazeliği ön planda tuttuğu menüsünde günün her saatine uygun alternatfiler sunuyor. Bu alternatiflerden biri de bitkisel çayları… Kitchenette’ın bitkisel çaylar menüsünde Thé du Hammam ve Tropical Wu Long bulunuyor. Thé du Hammam, bir Türk tarifinden ilham alınmış, içeriğinde gül yaprakları, yeşil hurma, kırmızı meyveler ve portakal çiçeği bulunan yeşil çay olarak servis ediliyor. Tropical Wu Long ise yarı fermente Wu Long çayı mango, maracuja ve guava yumuşatıcı ve rahatlatıcı etkili çaydır.



Monochrome’dan bitkisel çaylara farklı bakış

Brasserie konseptini yepyeni bir yaklaşımla hayata geçiren Monochrome, bomontiada’da misafirlerini ağırlıyor. Şehrin yeni lezzet durağı, kahvaltıdan akşam yemeğine, atıştırmalıklardan tatlılara günün her saatine uygun alternatifler sunuyor. Monochrome’da sunulan Chado bitkisel çaylar ise şöyle:   

Chai Masala: Hindistan’da yetiştirilen çayların çeşitli baharatlar ile karıştırılmasıyla elde edilen çok özel bir karışım. Kuvvetli bir tadın yanı sıra malt ve baharatlı bir aroma içeren bu çay isteğe göre bal ve sıcak sütle birlikte de tüketilebiliyor. Bu geleneksel karışım, çay yapraklarına ek olarak kakule, tarçın, karanfil ve zencefil de içeriyor.

Rooibos Chai:  Bu harman, Güney Afrika’nın sadece Western Cape bölgesinde yetiştirilen ve “red bush” ya da “kırmızı çay” olarak da bilinen Rooibos yapraklarının özel baharatlarla karıştırılmasıyla elde ediliyor. Damakta bıraktığı meyve ve vanilya aromaları ile zengin, yumuşak ve tatlı özelliktedir. İstendiğinde bal, süt ya da limon eklenebiliyor.

Tulsi Marigold Lemon: Hindistan’da kutsal sayılan ve geleneksel Ayuverdic ilaçlarında kullanılan bir bitkidir. Tulsi doğal limon aroması barındıran ve kafein içermeyen bir bitkisel çaydır. Yaklaşık 250 mililitre suya 1-2 çay kaşığı Tulsi Çayı koyularak 4-5 dakika arası demlenmesi öneriliyor.

Milk Oolong: Tayvan Bölgesi’nde yetişen özel oolong çaylarının yarı-top şeklinde sarılması ile elde edilir. Doğal süt kremasını andıran bir tada sahip. Yeşil çay, beyaz çay veya siyah çay gibi, camellia sinensis bitkisinin yapraklarından üretilen milk oolong çayı, diğer çaylardan, yaprakların işlenme biçimiyle ayrılıyor.

Sencha: Özel bir Japon çay çeşidi olan Sencha, özenle toplanmış çay yapraklarının önce 15-20 saniye kadar buhardan geçirilip daha sonra kıvrılıp, ısıtılması ve kurutulması ile elde ediliyor. Japon çay kültüründe önemli bir yere sahip olan yeşil çay, bilinen sayısız faydaları nedeniyle tüm dünyada giderek daha fazla tüketiliyor. Okyanus ve hafif çimen aromalarını içinde barındırıyor.

Pai Mu Tan Rose Petals: Bu çay, beyaz çay yapraklarının gül yaprakları ile harmanlanması ile elde ediliyor. Diğer beyaz çaylar arasında zengin aroması ile tanınıyor. Pai Mu Tan Rose Petals, serinletici özelliği, herhangi bir tatlandırıcıya gerek bırakmayan tadı, kuvvetle hissedilen meyvemsi aroması ve gül yapraklarından gelen rahatlatıcı etkisiyle çay tutkunlarına zengin bir deneyim sunuyor.

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.