Anasayfa » Haber » Bakan Ersoy: “Türkiye’nin gastronomi geliri, konaklama gelirinin yarısı kadar”

Bakan Ersoy: “Türkiye’nin gastronomi geliri, konaklama gelirinin yarısı kadar”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay ziyaretinde Türk gastronomisine dair değerlendirmelerde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2020 yılının “Türk mutfağı konsept yılı” olarak ilan edildiğini belirtti. Hatay’da ilk ziyaretini Uzun Çarşı’ya gerçekleştiren Ersoy daha sonra Hatay Arkeoloji Müzesi’ni gezdi. Türk mutfağına dair yapıcı eleştirilerde bulunarak gastronomiye sadece “lezzet” odaklı bakılmaması gerektiğine dikkat çekti. Ersoy, “Türkiye’nin gastronomi geliri, konaklama gelirinin yarısı kadar” dedi.

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’de UNESCO’dan tescilli üç şehir olduğuna değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilindiği gibi 2020 yılı Türk mutfağı konsept yılı olarak ilan edildi. UNESCO’dan tescilli 3 şehrimiz var. Biri Gaziantep, ikincisi Hatay, üçüncüsü de Afyonkarahisar. Basın mensuplarımızla Hatay’a ‘Türk Mutfağı Yılı’ çerçevesinde bir ziyaret düzenledik. Buranın tescilli ürünleri var. Hem vekillerimiz hem belediye başkanlarımızla ‘Hatay’ın tescilli ürün sayısını nasıl artırabiliriz, bu mutfağı daha çok nasıl tanıtırız’ bu konularla ilgili görüşmeler yapıyoruz. Öte yandan gastronomi ve Türk mutfağı diye bakıldığında sadece lezzetin algılanmaması gerekiyor. Türk mutfağından ve gastronomiden bir gelir elde etmek istiyorsanız bunun dörtlü bir bacağı var. Önce ürün ve malzeme tedarikinin markalaşması ve standardize edilmesi gerekiyor. Daha sonrasında o lezzeti vermek açısından nitelikli şefler ön plana çıkıyor. Sonra bunların sunulacağı mutfaklar ve bununla birlikte de ortamın oluşması gerekiyor. Bu dördünü bir araya getirdiğiniz zaman gastronomiyi bir ekonomiye çevirebiliyorsunuz, bir gelir elde ediyorsunuz. Hepsi ile birlikte markalaştığınız zaman ise sadece bulunduğunuz şehir de değil, şehir dışına da ihraç edebiliyorsunuz. Bu bağlamda Türkiye’nin daha kat etmesi gereken yol var. Türkiye’nin gastronomi geliri, konaklama gelirinin yarısı kadar. Aslında bunun birebir eşit olması lazım”

Kaynak: www.iha.com.tr

Sosyal Medya'da Paylaşın

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

x

Check Also

Kökenlerin toprağından kahve kültürü

Etiyopya’nın İstanbul Başkonsolosluğunca “Kökenlerin toprağından kahve kültürü” adıyla düzenlenen etkinlikte ülkenin zengin kahve kültürü tanıtıldı. Etiyopya’nın İstanbul ...

ETÜDER yıllık değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi

Ev dışı tüketim kanalının varlığını kamuoyuna duyurmak amacıyla bir araya gelen şirketler tarafından kurulan ETÜDER ...

‘İnci’ kazanan restoranlar sahiplerini buldu

Hürriyet ve Karaca iş birliği ile gastronomi dünyasına kazandırılan 2020 ‘İncili Gastronomi Rehberi’ Hürriyet Kitap ...

Swissôtel The Bosphorus, Istanbul Genel Müdürü Uğur Talayhan Host Summit’te yer alacak

Accor Türkiye Lüks Markalar Bölge Başkan Yardımcısı ve Swissôtel The Bosphorus, Istanbul Genel Müdürü Uğur ...

Unutulmuş Ekmekler. Eski tatların peşinde adım adım İtalya

Bu kitap aslında bir yolculuk niteliğinde. Yazar Rita Monastero kitabıyla ilgili: “Benimle birlikte kuzeyden güneye, ...